Vy máte béčko?! Moravec znalostí zprávy v režimu "vyhrazená" šokoval Stropnického

08.02.2015 13:21

Ministr obrany Martin Stropnický byl hostem nedělních Otázek Václava Moravce České televize. Vyjadřoval se k poměrům na Ukrajině i k situaci v české armádě. Opakovaně zdůrazňoval, že česká vláda Kyjevu zbraně nepošle, má dokonce za to, že nepřijdou ani zbraně z USA. Na druhé straně zdůraznil, že o ruské účasti v tomto konfliktu nelze pochybovat. Své řekl také ke sporu s náčelníkem Generálního štábu Armády ČR Petrem Pavlem.

Vy máte béčko?! Moravec znalostí zprávy v režimu "vyhrazená" šokoval Stropnického
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

"Minská dohoda je soustavně porušována, konflikt nabývá na intenzitě a rozšiřuje se. Ale na setkání ministrů obrany NATO bylo jasně řečeno, že žádná spása v použití pozemních sil NATO není," zdůraznil hned v úvodu ministr. Stropnický sám sebe označil za střízlivého optimistu, který věří, že se podaří dostat k jednacímu stolu ruského prezidenta Vladimira Putina a ukrajinského Petro Porošenka.

"Konflikt na Ukrajině se ale zostřuje vždy, když by měla podpora prezidenta Vladimira Putina klesat," pokračoval v tématu. Ministr se však nedomnívá, že se tu obnovuje studená válka mezi Východem a Západem, spíše je to tak, že přání je otcem myšlenky, byť zároveň připouští, že existují nepopíratelná fakta o tom, že Rusko častěji než dříve narušuje vzdušný prostor členských států NATO.

Podle jeho názoru nakonec ani Spojené státy nesáhnou k dodávkám zbraní pro Ukrajinu, ačkoli se o tom debatuje. "Jde do značné míry o vnitropolitický spor," podotkl. "Musíme ale také vnímat, že separatisté jsou vyzbrojeni moderními a těžkými zbraněmi, kde k nim asi přišli. Tady si myslím, že ta argumentace o ruské neúčasti v konfliktu stojí na velmi chatrných nohách. Také proto jsou na ukrajinské straně ty ztráty tak vysoké. Jejich armáda není v dobrém stavu, my jsme dostali od ukrajinského vyslance seznam toho, co by ukrajinská armáda potřebovala a tam je prakticky všechno," prozradil šéf rezortu obrany.

Opakovaně však zdůrazňoval, že z Česka se zbraní Ukrajina nedočká, byť dodávky jiného vybavení nevyloučil. Pokud se jiné země NATO rozhodnou přece jen dodat na Ukrajinu zbraně, Česko zůstane stát stranou, pokud to bude na ministru Stropnickém.

Spor s Petrem Pavlem

Ve vysílání došlo i na spor Stropnického s Petrem Pavlem o jmenování šéfa Vojenské policie. Stropnický se k tomu nechtěl příliš vyjadřovat s odvoláním na to, že v únoru ještě proběhne schůzka s prezidentem Zemanem, které se účastní jak Pavel, tak Stropnický. V obecné rovině ale poznamenal, že se mu zdá dokončování mandátu Petra Pavla až příliš dlouhé. V armádě se teď počítá s určitým dvojvládím v podobě končícího a nastupujícího náčelníka štábu a mohlo by to trvat až půl roku, což se Stropnickému zdá poměrně dlouhé. Naznačil tak, že by možná nebyl úplně proti, kdyby Pavel podal rezignaci do Zemanových rukou dříve.

Ve svém vyjádření zdůraznil, že ve sporu o jmenování šéfa Vojenské policie je míč na jeho straně. "Je to zcela v mé kompetenci a já jsem byl překvapen tím, jakou bouři to vyvolalo," uvedl. Připomněl také, že i budoucí náčelník štábu generál Bečvář svého času vedl Vojenskou policii.

Vrbětice a "béčko"

Martin Stropnický vedl s Petrem Pavlem spor i o nasazení muničního skladu u Vrbětic. "Já primárně nejsem příznivcem toho, aby profesionální vojáci hlídali pásku u lesa, ale jsou situace, které to vyžadují," podotkl host pořadu. Psychologicky to pomohlo místním občanům a podle ministra to ještě posílilo prestiž armády v očích společnosti, kladné stránky tohoto kroku tak převýší nad těmi zápornými, které to má. Velení musí například důkladněji plánovat své operace.

Ministr má za to, že areál u Vrbětic v současné podobě nemusí po sanaci dále existovat, byť dodává, že firma, která v místě vyrábí chloristan amonný, by mohla v areálu zůstat. Firma zaměstnává několik desítek lidí a z jejich produkce se posléze vyrábí třeba airbagy.

A pokud jde o dohady nad tím, že ministr Stropnický o problémech ve Vrběticích věděl od BIS, Stropnický zdůrazňoval, že jde o zprávu z roku 2008, která byla ale určena ministru vnitra, nikoli obrany. "Pokud tedy někdo selhal, nebylo to Ministerstvo obrany. Mimochodem, je zajímavé, že vy o této zprávě víte, když je to zpráva v režimu vyhrazené. A vy máte béčko?" ptal se ministr moderátora Moravce, čímž narážel na bezpečnostní prověrku prvního stupně. "Nemám, ale dostanu se k mnoha dokumentům, které politici v minulosti zametali pod koberec," odpověděl Moravec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…