Vy nejste ministr financí, ale ministr demagogie, vyjížděla opozice na Babiše. Jeho poslanec dělal z řečniště reklamu operátorovi

18.12.2015 14:05

Sněmovna dnes opět nedokončila třetí, tedy závěrečné hlasování o kontroverzní elektronické evidenci tržeb (EET). Poslanci o normě sice diskutovali tři a půl hodiny, ale kromě dlouhých projevů ministra financí Andreje Babiše, předsedy ODS Petra Fialy a místopředsedy Sněmovny Petra Gazdíka (TOP 09) čas vyplnily hlavně faktické poznámky jednotlivých poslanců. A že bylo o co stát! Padaly totiž zmínky o „ministrovi demagogie“ a o knížním hitu „50 odstínů šedi“.

Vy nejste ministr financí, ale ministr demagogie, vyjížděla opozice na Babiše. Jeho poslanec dělal z řečniště reklamu operátorovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve sněmovně pokračovalo třetí čtení zákona o elektronické evidenci tržeb

Celé dopoledne měla dnes ve Sněmovně koalice na to, aby vymyslela nějaký fígl na pravicovou opozici. Nezdařilo se jí to. Opět totiž Sněmovnou neprošla norma o EET a to se přitom opozice ani nemusela nijak výrazně snažit. Čas určený pro debaty a hlasování totiž převážně zabraly faktické poznámky poslanců. Ve 12:30 si pak poslanci odhlasovali, že o EET budou jednat až 8. ledna 2016. Na ten čas si ale ANO naplánovalo, že protlačí změnu jednacího řádu Sněmovny tak, aby se poslancům zkrátily diskuse. Má jít o princip takzvané strukturované debaty.

„Každý zákon by měl nějakou dotaci, ta by byla rozdělena mezi kluby,“ popsala dnes na brífinku praxi místopředsedkyně dolní komory Jaroslava Jermanová (ANO). Čas určený klubu by pak mohli vyčerpat buď jednotliví poslanci, kteří se předem přihlásí v rámci svého klubu, nebo jeden poslanec.

Co se dnes ve Sněmovně dělo?

Tak třeba hned na začátku jednacího dne si někteří poslanci přímo v jednací síni mezi sebou rozdávali dárky. To ovšem poněkud narušovalo chod Sněmovny.

„Kolegyně, kolegové, já vás prosím o klid. Prosím rozdavače dárků, aby s rozdáváním dárků počkali až po jednání Poslanecké sněmovny, jakkoliv je čas předvánoční,“ přispěchal s napomenutím předseda PS a zároveň řídící schůze Jan Hamáček (ČSSD).

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v úvodu dnešního jednání prohlásil, že cílem zákona je vytvoření transparentního a férového podnikatelského prostředí v ČR. Podle něj EET ochrání poctivé podnikatele před těmi, kteří daně neplatí.

„Nikdo nemůže popřít, že drtivá většina podnikatelů po takovém prostředí volá. Podnikatelé požadují prostředí, ve kterém mohou své podnikání úspěšně a svobodně rozvíjet. Prostředí, ve kterém dosáhnou úspěchu ti, kteří ke svému podnikání přistupují zodpovědně, kteří investují svůj čas, energii a své schopnosti, aby jim pak odměnou byli spokojení zákazníci a samozřejmě finanční zisk,“ uvedl Babiš.

Po Babišovi si vzal slovo předseda ODS Petr Fiala. Kromě jiného řekl, že opatření pomůže výběru daní nanejvýš u sedmi procent šedé ekonomiky, přičemž se negativně dotkne všech podnikatelů.

„Současná vláda se zavedením elektronické evidence tržeb snaží přenést povinnost, kterou má stát, tedy výběr daní, na malé a střední podnikatele, protože sama tuto svoji povinnost nevykonává. Nebo má Ministerstvo financí pocit, že tuto svou povinnost vykonává nedostatečně. Já si to nemyslím; a zjevně si to nemyslí ani řada zaměstnanců a pracovníků Ministerstva financí. Je to úplně naopak. Stát v současné době dostává od všech podnikatelů a živnostníků pravidelné informace o jejich podnikání, má tyto informace k dispozici a může podle nich jednat,“ zdůraznil ve své řeči Fiala.

Až třicet tisíc!

Podle něj bude zavedení elektronické evidence tržeb podnikatele stát až třicet tisíc korun ročně, přičemž budou potřebovat i kvalitní internetové připojení. „V návrhu zákona se píše, že za případné výpadky připojení a jeho kvalitu nese odpovědnost podnikatel,“ zmínil k tomu lídr ODS s tím, že na některých místech ČR to bude nemožné, anebo to bude velmi drahé.

Tato poznámka ale později vyvolala jinou diskusi. Poslanci se totiž přeli i o to, zda je možné zpoza řečnického pultu vyzdvihovat služby jedněch mobilních operátorů na úkor jiných. Debatu vyvolal Jiří Zlatuška (ANO), když promluvil o tom, že když jeden operátor nemá někde pokrytí, podnikatel může přejít k některému ze dvou jiných. Další poslanci ovšem poukazovali na to, že dělá nepřípustnou reklamu a tím porušuje zákon. Evidence tržeb je přitom na přenosu dat založena.

„Buďto to někdo nepochopil, anebo se tady bavíme demagogicky,“ poznamenal ministr financí Andrej Babiš později na poznámky svých předřečníků. Podle něj EET nemá nic společného s chorvatskou ekonomikou. „Je to nejmodernější technologie,“ zmínil na vrub opozice, neboť ta se mu vysmívala za to, že jde „o balkánskou novinku“. A množily se také připomínky směrem k tomu, že právě v Chorvatsku, které dává ve spojitosti s EET ministr za vzor, to tamní ekonomice nijak nepomohlo.

Sedm procent jsou černá ekonomika...

Babiš navíc jednoho ze svých sněmovních oponentů poučil, že šedá ekonomika se pohybuje v číslech 40 procent, což je údaj statistického úřadu.

„Mě mrzí, že pan předseda Fiala si plete pojmy. On mluví o sedmi procentech, ale vy mluvíte o černé ekonomice, to my nazýváme černá ekonomika: to jsou drogy, prostituce, ti, kteří jsou totálně načerno. A ta šedá je 40 procent, pane poslanče Fialo, prostřednictvím pana předsedajícího, tak už si to zapamatujte - 40 procent! A je to údaj Českého statistického úřadu,“ poznamenal Babiš na konto proslovu šéfa ODS Petra Fialy.

„Nepatřím k těm, kteří by četli knihu Padesát odstínů šedi, která je prý o něčem trochu jiném, než o šedé ekonomice, o jiném tématu, ale zazněla tady čísla 40, 15...,“ napomenul Babiše občanský demokrat Martin Novotný.

„Já nebudu na tu snůšku demagogie ze strany pana ministra financí ani reagovat, na to jsme si zvykli, že to není snad ministr financí, ale ministr demagogie," reagoval na Babišova slova později Michal Kučera z TOP 09 a poučoval Sněmovnu o číslech šedé ekonomiky pocházející z Ministerstva financí.

Místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (TOP 09/STAN) zdůraznil, že podobných cílů lze docílit i jinými nástroji než EET. Na evidenci tržeb mu vadí zejména zátěž pro podnikatele a to, že není jisté, zda se takto vybere skutečně více peněz na daních. „Neexistuje žádná seriózní srovnávací studie,“ poznamenal. Podle Gazdíka není technicky reálné spustit systém v roce 2016 nebo 2017.

Vicepremiér Babiš také dnes čelil atakům od poslanců za to, že prý dětem rozdává dětské pokladničky. Jednu z nich totiž ukázal poslancům ve Sněmovně minulý pátek, a při debatě o EET ji měl dokonce neustále na stole a pípáním odváděl pozornost od obstruující opozice.

Pokladničky kupuji za své peníze

"Tady vystoupil pan Laudát a mě kritizuje. Prosím vás, ty pokladničky budu dneska, když skončíme, rozdávat osobně a pronajal jsem si místnost na Ministerstvu financí a platím 235 korun nájem za každý den a sedm korun za manipulaci,“ sdělil Babiš a dodal: "Pokladničky kupuji za svoje peníze a naše děti jsou inteligentní, protože vědí, když chodí s rodiči na nákupy, že dostanou účtenku. Naše opozice říká: ne účtenku!"

Jak už bylo popsáno, kabinet si od zákona o zavedení elektronické evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky – tím i narovnání podnikatelského prostředí a vyšší výběr daní. Pravice naopak tvrdí, že evidence zničí hlavně drobné živnostníky, kterým ztíží práci a zvýší výdaje. TOP 09 a ODS předem ohlásily, že přijetí zákona v dolní komoře zablokují stůj co stůj.

Pokud zákon v Parlamentu projde, v první fázi by se elektronická evidence tržeb týkala restaurací a hotelů, za sedm měsíců po přijetí zákona. Za další tři měsíce by se nová povinnost týkala velkoobchodu a maloobchodu. Po roce by se elektronická evidence tržeb týkala ostatních s výjimkou řemeslníků, těch by se nová povinnost nedotkla dříve než za 25 měsíců.

Postup jednání Sněmovny o evidenci tržeb může skončit u soudu. Pravicové opozici se totiž nelíbí, že koalice minulý pátek schválení programu schůze učinila v rozporu s jednacím řádem. „Sejdeme se u Ústavního soudu, když teď budete hlasovat! A podávám námitku proti postupu předsedající,“ řekl třeba v tomto kontextu poslanec ODS Marek Benda. Podle hnutí ANO to ale jsou jen „rétorické kličky“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…