Vy nejste víc než 113 tisíc lidí, kteří chtějí, abych kandidoval. Budu kandidovat! Zeman setřel před plným náměstím disidenta Hradílka

08.11.2017 18:46

Prezident Miloš Zeman zakončil první den návštěvy Olomouckého kraje v Lipníku nad Bečvou, setkáním s občany na zaplněném náměstí. Prezident přišel na náměstí za zvuku písně Marty Kubišové Modlitba pro Martu. K vidění byl také transparent „Sbohem“.

Vy nejste víc než 113 tisíc lidí, kteří chtějí, abych kandidoval. Budu kandidovat! Zeman setřel před plným náměstím disidenta Hradílka
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman na setkání s občany v Lipníku nad Bečvou v Olomouckém kraji

Když pak Zeman začal mluvit, ozval se pískot. „Ostuda národa,“ křičel jeden muž. Zeman se však nedal a i nadále mluvil k vedení města, jemuž blahopřál k dlouhým a úspěšným letům ve funkci. Následně uvedl, že na náměstí chce uspořádat malé referendum. „Není možné vyloučit, že mně bude svěřen úkol vyhlásit předčasné volby. Já sám jsem ostře proti předčasným volbám. Myslím si, že to je zbytečné vyhazování peněz. Navíc voliči již rozdali karty a politici s nimi jen neumí hrát,“ řekl Zeman. A lidé na náměstí mu nechuť k předčasným volbám potvrdili. 

„Ti, kteří by předčasné volby vyvolali, by se ocitli v takové nemilosti voličstva, že by je smetli z parlamentu,“ míní Zeman. „Jestliže třetí případ jmenování premiéra nebude úspěšný, tak Ústava říká to, že prezident může rozpustit Sněmovnu a že pak do 60 dnů jsou vyhlášeny předčasné volby,“ dodal prezident. „Protože si myslím, že se nemám zavírat ani v Lánech, ani na Hradě, ale jezdit mezi lidi, tak – i když jsem řekl své stanovisko – chtěl bych vás poprosit, abyste řekli stanovisko vlastní,“ podotkl Zeman a poprosil, aby přítomní zachovali elementární slušnost. „Jsme lidé a měli bychom si naslouchat.“

Jako první diskutující vystoupil bývalý ministr a disident Tomáš Hradílek, jenž drží hladovku kvůli tomu, že prezident Zeman znovu kandiduje na Pražský hrad. „Zrušíte svou kandidaturu?“ zeptal se Hradílek. „Pokud se nemýlím, tak moje žena v pondělí převzala 113 tisíc podpisů občanů České republiky, kteří mě naopak žádají, abych kandidoval. A odpověď na vaši otázku zní: Každý občan má stejná práva a stejné povinnosti. Vy nejste víc než 113 tisíc občanů a nejste jim nadřazený. Proto budu kandidovat,“ řekl Zeman jasně.

Když se jej jeden z přítomných zeptal, jaká strana je jeho nejoblíbenější, Zeman odvětil: „Nejlepší strana je Strana mírného pokroku v mezích zákona. Byla dokonale popsána v dílech Jaroslava Haška. Jediná drobná chybička spočívá v tom, že tato strana u nás neexistuje.“

Další z mužů se zeptal na přímou volbu, kdy mu vadí, že do prezidentské volby mohli kandidáty posunout i zákonodárci. „Ustanovení, které jste citoval, je vlastně pozůstatek parlamentní volby, který dělá ze senátorů či poslanců nadlidi. Toto by se mělo ze zákona vypustit, tak, aby každý musel získat 50 tisíc lidí. Co to je za kandidáta, který to nedovede získat? Proč se tam ten kandidát vůbec cpe?“ zeptal se rázně Zeman. Vadí mu také skutečnost, že se Ministerstvo vnitra hádá s ústavními právníky, zda senátoři či poslanci mohou podepsat petici více kandidátům. „To je stejné, jako kdybyste volili více stran,“ řekl Zeman svůj názor.

Anketa

Má Zeman šanci vyhrát už v 1. kole?

90%
10%
hlasovalo: 19280 lidí

Jedna z návštěvnic náměstí se pak zeptala, co prezident Zeman nabízí svým voličům. „Nechci dělat žádnou kampaň, ale nabízím stále ochranu národních zájmů a podporu aktivního občanství. Vy například žijete z informace, která nedávno pronikla do tisku, že mám rakovinu v terminálním stádiu. I když to vyvrátiili lékaři, tak jakýsi Bartík z městského středu v Brně tuhletu kachnu pustil do oběhu. A když vy nebudete mít přiměřené informace, tak budete žít nikoliv aktivně. Právě proto podporuji přímou volbu starostů, hejtmanů,“ odvětil Zeman. „Toto ale není program pro dalších pět let, toto je program, který se snažím dodržovat celých pět let, co jsem ve funkci prezidenta,“ dodal. 

Následný dotaz směřoval ke korupci. „Jsem pro schválení zákona o prokázání původu majetku. Já si myslím, že lidí, kteří přišli k majetku nelegálním způsobem, je v této zemi pořád ještě hodně. Nikdo nezávidí Karlu Gottovi, že si vyzpíval vilu, ale když vidím Zdeňka Bakalu, který okradl ostravské horníky a vytuneloval OKD, tak tento zákon bych na něj aplikoval jako na prvního,“ dodal Zeman.

Další z návštěvnic se pak zeptala na Senát. „Senát není posvátná kráva. A nejjednodušším způsobem, jak dosáhnout toho, aby Senát nerozhodoval o nesmyslech, je Senát zrušit. Nicméně odpůrci tohoto návrhu právem říkají, že to nejde, neboť kapři si nevypustí svůj rybník. A o rozpuštění horní komory musí rozhodnout obě komory parlamentu. Jako vždy jsem objevil geniální řešení. To spočívá v metodě, kterou nazývám vyhladovění Senátu. Státní rozpočet je jediný zákon, který schvaluje pouze Poslanecká sněmovna a který neprojednává Senát. V návrhu zákona o státním rozpočtu je nicméně kolonka, která se jmenuje výdaje Senátu. Co brání poslancům, aby tyto výdaje patřičně omezili? Nebudu říkat na nulu, i když i to by bylo možné, čistě teoreticky, ale řekněme tak, aby se ze Senátu nestala luxusní cestovní kancelář, kterou Senát do značné míry je – a aby v každém případě došlo k tomu, k čemu došlo ve Švédsku, kde byl Senát zrušen, kdy se senátorům dala doživotní renta, ale v roce 2000 svobodný stát Bavorsko zrušil Senát. A také se nic nestalo. Ani Švédsko, ani Bavorsko se nedostaly do krize, nemají Senát – a panebože, o co přišli,“ dodal Zeman, jenž se následně vyjádřil i k počtu úředníků v Česku, s nímž nesouhlasí. 

Závěrem se prezident Zeman podepsal do pamětní knihy města, připnul prezidentskou stuhu na prapor města a převzal dary z rukou vedení. Zkritizoval také ty, kteří sice drží transparent Sbohem, ale nepoložili ani jedinou otázku. Zbabělost je podle prezidenta špatná vlastnost. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…