Vy nevíte, co dokáže CIA. Naše rakety jsou za pět minut v Moskvě. Mnozí u nás chtěli zaútočit na Rusko. Šokující rozhovor experta z USA

20.09.2016 6:42

Na internetu hojně koluje srpnový rozhovor České televize. Americký investigativní reportér Seymour Hersh v něm obvinil některé lidi ve Washingtonu a v tajných službách, že po 11. září 2001 chtěli vést válku proti Rusku. Tentýž novinář také označil Donalda Trumpa za idiota.

Vy nevíte, co dokáže CIA. Naše rakety jsou za pět minut v Moskvě. Mnozí u nás chtěli zaútočit na Rusko. Šokující rozhovor experta z USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

V archivu České televize je dodnes k vidění. Zaznělo velmi závažné obvinění.

„Nikdy nevíte, co CIA dokáže,“ zaznělo v úvodu před kamerami veřejnoprávní televize. Diváky však následně ujišťoval, že americké tajné služby neměly nic společného s pučem proti tureckému prezidentovi Recepu Erdoganovi. Američané mají za to, že se o puč pokusili vojáci, kteří nesouhlasili s náboženským směřováním země. Erdogan se povstalcům tvrdě pomstí. Amerika má prý teď strach, že tato pomsta bude provedena pod záštitou islámské víry, ve jménu islámu.

Faktem také je, že se začalo Turecko sbližovat s Ruskem. „Američané vždy mluvili o Turecku poměrně špatně a Turecko se teď od USA začne odklánět a sblíží se s Íránem, Asadem, Ruskem, a to narýsuje nové rozvržení sil. To, že se takto chová člen NATO, je velice zajímavé,“ podotkl host. Američané prý mají jasné informace o tom, že Turecko obchodovalo s Islámským státem. Analytik Edward Snowden, nyní žijící v Rusku, ostatně světu prozradil, že Spojené státy mohou vidět leccos. „My víme, že (Turecko) hraje dvojí hru,“ doplnil Hersh. Rusku se ale daří tuto situaci měnit svými vojenskými operacemi v Sýrii. V tom prý Moskva zahanbila Washington.

Celý rozhovor najdete zde.

„Já nevím, proč máme tak polarizované vztahy s Ruskem. V Polsku máme střely, které by dokázaly za pět až sedm minut doletět do Moskvy. A co dělá Rusko. Rusko zvyšuje počty svých posádek v Černém moři, utrácí zde peníze i čas. Situaci vyhrocují obě strany a já nevím, kam to povede,“ kroutil hlavou novinář.

Posléze se vrátil k situaci v Sýrii. „Já opravdu nechápu ty důvody, proč Amerika posílá zbraně, které se pak dostanou do rukou nesprávných lidí. My stále trváme na tom, že tam jsou lidé, kteří kdyby vyhráli, ustaví normální vládu, ale to je šílené. V Americe moc lidí nechápe, proč Obama neřekne, že tam už nejsou normální lidé,“ kroutil hlavou novinář. Válka vedla k tomu, že se v zemi zradikalizovali v podstatě všichni. Dnes už tam prý nejsou žádní umírnění bojovníci.

Připomněl také, že Bašár Asad v minulosti spolupracoval po 11. září 2001 se Spojenými státy a dodával Američanům informace. Jako velmi tvrdý diktátor kvůli tomu neváhal mučit lidi. „Je to sice strašlivé, že kvůli nám někdo mučil lidi, ale to dělalo i Jordánsko, Thajsko a podobně. Tehdy to tak fungovalo, říkalo se, jestli s námi chcete spolupracovat, musíte mučit lidi. Je to válka proti terorismu. Ale válka proti terorismu probíhá už patnáctým rokem. A daří se nám v ní? Já si myslím, že ne,“ konstatoval novinář.

Asad je skutečný diktátor, ale sekulární diktátor a Hersh nechápe, proč je vedena válka právě proti němu, když Američany nechávají v klidu jiné diktátorské režimy, které rozhodně nejsou sekulární. Jako je Saúdská Arábie. Americký novinář považuje toto uvažování své vlády za špatné.

„Já znám ve Spojených státech ve vládě a tajných službách názory některých lidí, že jsme po 11. září 2001 měli zaútočit na Moskvu. Rusko bylo tehdy brutální a násilné, ale to jsme byli i my v našich válkách. Taková je válka... Putin je Putin, on je despota, ale je horší než jiní? My jsme přece spolupracovali i se Stalinem. Samozřejmě, že je strašné, co teď dělá na Ukrajině, ale v Sýrii dělá naši práci za nás, a to nemůžeme připustit. To je velká chyba,“ vyjádřil svůj názor Hersh.

Nechci, aby prezident Ameriky lhal

Nakonec obvinil Baracka Obamu, že lhal o tom, jak byl zabit Bin Ládin. Tohoto světově známého teroristu prý věznil Pákistán a tamní vláda předala Američanům ve světě nejznámějšího teroristu za peníze, přesněji za 25 milionů dolarů. Americký prezident by podle Hershe neměl lhát ani v takovéto věci. Neměl by lhát vůbec.

Bohužel prý lžou i oba prezidentští kandidáti Donald Trump a Hillary Clintonová. Kritičtější však byl k Donaldu Trumpovi. „Já si myslím, že to, co dělá Donald Trump, je chyba. Lidé ho stále podporují, i když je to v podstatě idiot,“ uzavřel americký novinář své vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…