Vy, odborníci přes uprchlíky, čtěte. Zásadní text

09.03.2016 17:42

Dvorní fotograf časopisu Reflex Jan Šibík se nedávno stal expertem na migraci. Došlo k tomu poté, co se vrátil ze svých cest po Balkánu, kde fotil nepořádek, který po sobě uprchlíci zanechali. Proč se z něj stal odborník na téma po několika zážitcích, které jsou vytržené z kontextu, na to se na webu A2larm.cz snažila najít odpověď sociální antropoložka Marie Heřmanová.

Vy, odborníci přes uprchlíky, čtěte. Zásadní text
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotograf Jan Šibík

„V České republice v posledních měsících rostou odborníci na migraci, azylové právo a historii uprchlických vln jako houby po dešti,“ píše Heřmanová a odkazuje na veřejné působení geologa Václava Cílka, zpěváka Aleše Brichty, entomologa Martina Konvičky či sociologa Petra Hampla. K nim se nyní přidal i fotograf časopisu Reflex, Jan Šibík, který z několika svých fotek vyvodil pevné závěry.

Nejednalo se však o jeho první reportáž z uprchlických cest. „Držel tehdy v ruce tatranku a nakousnutou housku a žehral na nehospodárnost migrantů i těch, kdo se jim snaží pomáhat – v závěru neváhal zmínit i průměrnou cenu karimatky v českém maloobchodě,“ dodává Heřmanová. Ve finále se však za svůj jednostranný, úzce pojatý pohled omluvil.

Podle Heřmanové je ale problém v tom, že Šibík nelhal. Prostě jen popsal, co viděl, a to bez kontextu. „Jedná se totiž o čistou dojmologii, útržky informací vytržené z kontextu a Šibíkovy osobní postřehy.“ A za to z něj v Reflexu udělali vrchního odborníka přes uprchlickou krizi.

„Šibík zmiňuje několik evergreenů – například fakt, že si po sobě uprchlíci neuklízejí. Nebere přitom vůbec v potaz, že ti lidé možná několik nocí nespali. Nenapadne ho, že neměli čas si po sobě uklidit. A už vůbec se nezamyslí nad tím, že kdekoliv, kudy projde za jednu noc třeba dva tisíce lidí, prostě zůstane nepořádek,“ tvrdí Heřmanová a jako příklad dodává, že kdyby někudy prošlo stejné množství fanoušků Ordinace v růžové zahradě, byl by po nich nepořádek úplně stejný.

Šibík zkrátka vidí problém, odmítá se však zamyslet nad jeho příčinami či důsledky, pouze konstatuje, že je problém. Nenabízí ani žádné řešení, je tak obyčejným kritikem, který se strefuje do práce dobrovolníků.

„Nejúsměvněji pak působí jeho rádoby kritika 'sluníčkářů'. Šibík je obviňuje z jednostranného pohledu na věc, z nevstřícnosti k médiím a z černo-bílého vidění,“ tvrdí Heřmanová a vysvětluje, že právě zmíněné neduhy jsou vlastní zrovna Šibíkovi a mezi dobrovolníky aby sluníčkáře člověk pohledal. Ti navíc mluví do médií, komunikují s veřejností a obecně o situaci informují, jen se jich nikdo z novinářů neptá.

„Cílek, Brichta nebo 'bývalá muslimka' Bitarová tak u veřejnosti požívají větší úcty než arabisté formátu Bronislava Ostřanského, pravicový sociolog Hampl hravě zastíní světoznámého Zygmunta Baumana a v televizi o migraci mluví advokátka Samková. Není pak divu, že fotograf, který strávil na Balkáně několik dní, je brán jako stoprocentní zdroj informací o situaci na místě,“ dodává Heřmanová. V čem přesně však tkví chyba, neví, je však zřejmé, že tuto otázku je nutné zodpovědět si co nejdříve.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…