Vy považujete NATO za zasranou instituci? Veselovský se pustil do křížku s komunistou Ondráčkem

05.12.2017 15:04

Komunisté dali jasně najevo, že trvají na svém a do čela komise k dohledu nad Generální inspekcí bezpečnostních sborů (GIBS) nominují bývalého policistu Zdeňka Ondráčka. Toho Zdeňka Ondráčka, který v roce 1989 zasahoval proti lidem toužícím svobodněji se nadechnout. Sám poslanec vůbec nevidí problém v tom, že v roce 1989 proti občanům Československa zakročoval.

Vy považujete NATO za zasranou instituci? Veselovský se pustil do křížku s komunistou Ondráčkem
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Zdeněk Ondráček

V rozhovoru pro DVTV Zdeněk Ondráček konstatoval, že jako dlouholetý policista může stát v čele komise dohlížející na činnost Generální inspekce bezpečnostních sborů. Budoucí premiér Andrej Babiš (ANO) označil Ondráčkovu nominaci na post předsedy komise pro kontrolu GIBS za problematickou, ale podle Ondráčka to žádný problém není. Ani roku 1989, ani kvůli aktivitám separatistů na Ukrajině, s nimiž přišel Ondráček do styku.  

Martin Veselovský chtěl slyšet, zda Ondráček vnímá svou minulost jako problém, který mu možná brání v angažmá v čele řečené komise. „Já se domnívám, že ne,“ řekl jasně poslanec. „A proč myslíte, že to říkal Andrej Babiš?“ ptal se dál moderátor. „To se musíte zeptat jeho, ne mě,“ odpověděl komunista.

Ondráček nechápe, proč se z jeho účasti při zákroku proti demonstrantům v lednu 1989 – v průběhu Palachova týdne – dělá dnes nějaký problém. Pokud by se totiž dopustil něčeho zavrženíhodného, mohlo to být prošetřeno už v roce 1990. Podle Ondráčka nemá smysl problematizovat Palachův týden 1989 osmadvacet let poté. Komunistických policistů zasahujících v lednu byla celá řada, minimálně desítky, a Ondráček byl pouze jedním z nich. „Jestli to je problém pro vás, tak je to problém pro vás, možná pro pana Horáčka, možná pro některý jiný, ale pro mě to problém není, tak mi nic nepodsouvejte,“ ohradil se Ondráček

Poukázal i na to, že byl členem komise pro kontrolu BIS, která pracovala s podstatně citlivějšími materiály, než se kterými bude pracovat komise pro kontrolu GIBS.

Martin Veselovský poté změnil téma a zeptal se, zda Ondráček nevnímá jako svůj další problém angažmá kolem proruských separatistických republik. Ondráček byl v Doněcku, poskytoval rozhovor tamní televizi a na severu Moravy se účastnil otevření konzulátu Doněcké lidové republiky. Česká republika přitom tento státní útvar neuznává.

To však pro Ondráčka není problém. „Připadám vám jako ovce? Já se tak necítím,“ ohradil se podruhé během rozhovoru s tím, že nehodlá papouškovat všechno, co říká ministerstvo zahraničí České republiky. Jemu se Doněck jeví jako bezpečné místo, možná bezpečnější než některé jiné země na západ nebo na jih od nás.

Centrální vláda v Kyjevě mluví o separatistech v Doněcku a Luhansku jako o teroristech, proti kterým už několik let vede tzv. protiteroristickou vojenskou operaci. Ondráček má zjevně jiný názor, ale nevidí to jako problém pro své případné předsednictví v komisi pro kontrolu GIBS. Nijak mu nepřekáží ani to, že zastává alternativní postoje vůči oficiální české zahraniční politice, na což se ho otázal Veselovský.  

„Vy vůbec nevíte, o čem ta funkce je, jinak byste takovouhle hloupou otázku nemohl položit,“ zlobil se Ondráček. „Takže ono není relevantní, že na svém facebooku píšete, že NATO je zasranou institucí?“ položil další otázku Veselovský. „To se pletete, já taková slova nepoužívám,“ bránil se komunistický poslanec. „Je to na vašem facebookovém profilu," řekl Veselovský. „Není to tam,“ trval si na svém Ondráček. „Je to tam,“ trval si stejně tak na svém Veselovský. „Vy máte pocit, že když to slovo z půlky vyhvězdičkujete, tak je to v pořádku?“ ptal se dál Veselovský. Ondráček už se na toto téma nechtěl bavit. Nesouhlasí sice s členstvím Česka v NATO, ale jako předseda komise pro kontrolu GIBS bude mít na starost vnitřní bezpečnost, a ne zahraniční politiku.

Na sociální síti Facebook se u Ondráčka také můžeme dočíst, že vypukne válka mezi Ukrajinou a Ruskem. Spojené státy a Ukrajina napadnou Rusko, spekuloval Ondráček před rokem. „Nestalo se to, ale mohlo se to stát. ... Nemusím říkat, odkud beru informace,“ bránil se dál komunista, když se rozhovor blížil k závěru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…