Vy se Klause bojíte? Komentátor zasáhl velmi citlivé místo ODS

15.03.2019 21:03

Konzervativní komentátor s přezdívkou Bratříček, jenž se snaží pomocí videí na síti YouTube oslovit mladé lidi vybranými tématy z politického spektra, ve videu nazvaném „Sbohem, ODS. Snad někdy…“ vysvětluje, proč by mohl odchod Václava Klause mladšího ODS uškodit a jaké byly možné důvody k tomuto kroku. „Bojíte se, že osobnost tak výrazná a tak rétoricky schopná by mohla časem přebrat vaši úlohu?“ táže se Bratříček předsedy ODS Petra Fialy.

Vy se Klause bojíte? Komentátor zasáhl velmi citlivé místo ODS
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Václav Klaus mladší na besedě v ostravském knihcentru

Anketa

Vadí vám výrok Václava Klause ml. o EU a Židech?

4%
96%
hlasovalo: 21460 lidí
„Václav Klaus mladší řekl v Parlamentu, že tam všichni tak nějak hlasují pro příkazy z Evropské unie, jako když se rozhodovalo, kteří Židé půjdou teď do transportu a kteří později. To je rétoricky velmi tvrdé vyjádření, nedokážu si ovšem představit, jakým způsobem je jakkoli škodlivé obyvatelům této republiky či jakým způsobem haní kohokoli,“ započal své video Bratříček s poukazem na úterní Klausovo vystoupení v Parlamentu.

A shrnul reakce na Klausův projev: „Na to samozřejmě reagovali všichni lidé, kteří se rádi urážejí a kteří využijí jakékoli příležitosti plácat nesmysly místo toho, aby se zaměřili na ten argument, že v českém Parlamentu se půlka věcí schvaluje z Evropské unie a vlastně jenom půlka věcí je v činnosti našeho Parlamentu. Jeden z prvních, kdo vyskočil, byl Dolínek, ten poslanec z Prahy, jehož nevolil skoro nikdo, s tím, že pan Václav Klaus by neměl takto shazovat příkazy z Evropské unie, protože nad nimi přemýšlí v Evropské unii spousta chytrých lidí. To panu poslanci nemohu nijak vyvrátit, každopádně se odvážím tvrdit, že té spoustě lidí jsou běžné životy obyvatel České republiky úplně lhostejné.“ Následně Bratříčka prý šokoval předseda ODS Petr Fiala, který se jménem ODS omluvil.

Bratříček se rozhodl shrnout aktuální stav Parlamentu ČR a mluvil o kauzách z poslední doby a jejich dopadech: „Nějaký Vondráček tam hraje na kytaru a jsme rádi, že z něj vůbec dostaneme omluvu; Rozner, pan ‚Zabrušovač‘, není vydán k trestnímu stíhání, s čímž souhlasím, za slova by se stíhat nemělo, ale prohlašuje, že koncentrák v Letech nebyl, nikdo ho nenutí odstupovat. Faltýnek naprosto evidentně ovlivňoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže při výběrovém řízení Kapsche, ticho po pěšině, nikdo na něj nekřičí, nikdo ho neodvolává, zatím tedy, uvidíme, jak to Prchal zvládne. Ale v ODS, pokud jste Václav Klaus mladší a řeknete jednu rétoricky ostřejší věc, tak se za vás omluví a okamžitě vás vyzvou k odchodu.“

Bratříček tak vzpomenul na rozruch, který vyvolala reportáž portálu Seznam Zprávy, která vychází z téměř dvou roků starých fotografií. Snímky zachycují nynějšího šéfa Sněmovny Radka Vondráčka, jak spolu s dalším poslancem hnutí ANO Miloslavem Janulíkem stojí na řídícím pultíku a hrají na kytaru. Hudební produkci politiků přihlížejí další poslanci.

Poslanec Rozner (SPD), o němž se ve videu taktéž zmiňuje, pak byl stíhán v případu jeho výroků o někdejším romském táboře v Letech u Písku. Sněmovna poslance však nevydala, jak jí už dříve doporučil mandátový a imunitní výbor. Policisté chtěli Roznera stíhat pro podezření z popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Pro Roznerovo vydání hlasovalo 42 ze 155 přítomných poslanců. Proti jich bylo 88.

Rozner v minulosti při kritice rozhodnutí bývalé vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL o odkupu vepřína nedaleko pietního místa v Letech použil spojení „neexistující pseudokoncentrák“. „Moje vyjádření naprosto nemělo za cíl zpochybnit utrpení lidí v době nacistické okupace,“ řekl Rozner. Týkalo se podle něho vynaložení „obrovské a nepřiměřené“ částky na záměr památníku.

Bratříček zmínil i podezření z ovlivňování tendru na výběr dálničního mýta, ve kterém figuruje i předseda poslanců vládního hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Policie kvůli ovlivňování zakázek zasahovala před týdnem na několika místech, mimo jiné na antimonopolním úřadu, v sídle firmy Kapsch a u Faltýnka v bytě. Server Novinky.cz napsal, že policie podezírá předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petra Rafaje a ředitele české pobočky firmy Kapsch Karla Feixe z korupce. Faltýnek s oběma muži jednal.

„Pane Fialo, přiznejte, co zatím je. Udženija byla nedávno u miliardáře Soukupa, který má asi kyperskou firmu, a nic. Proč Václav Klaus mladší, který si jenom otevře pusu?“ táže se Bratříček a vytahuje další z kauz – tentokrát ho zajímá účast Alexandry Udženiji na oslavě narozenin generálního ředitele TV Barrandov Jaromíra Soukupa.

„Nejsem si vědom jediné činnosti, kterou by Václav Klaus mladší poškodil obyvatele České republiky, kterou by hlasoval proti něčemu, co je objektivně super a skvělý, kterou by zpomaloval ODS, a jsem si docela jistý, že část vašeho výsledku je díky tomu, že máte Václava Klause mladšího ve straně,“ říká dále Bratříček ve videu a naráží na to, že měl v posledních volbách Václav Klaus mladší nejvíce preferenčních hlasů z celé ODS.

Poté se ptá znovu Fialy, proč se chce Václava Klause mladšího zbavit, a nabízí možnost, že se Fiala Klause mladšího obává, že osobnost tak výrazná a tak rétoricky schopná by mohla časem přebrat jeho úlohu. „Podle mě jste velice dobrý tiskový mluvčí ODS, ale být tiskovým mluvčí znamená, že musíte mít nějaký zdroj informací, zdroj myšlenek, a tím Václav Klaus mladší prostě je. Kdo v té straně teď povede rétoriku, kdo té straně dá teď nějakou duši, nějakou emoci, kdo vás dostane na přední stránky novin a kdo bude mít nějaký přirozený respekt? Jste to vy? Já si to nemyslím,“ říká Bratříček závěrem.

Fiala dnes zopakoval, že situace kolem Klause překračuje rámec poslaneckého klubu a dotýká se celé politické strany. Klaus podle něj dlouhodobě poškozuje její obraz. Na sobotním zasedání výkonné rady ODS bude posouzena výzva ke Klausově odchodu. Klaus na jednání nebyl pozván.

Na celé video od youtubera Bratříčka se můžete podívat zde:

 

reklama

autor: rak

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…