Vy si říkáte Evropané, strážci hodnot? Ochránce uprchlíků z OSN, který žádal naše vyloučení z EU, opět udeřil

10.10.2015 21:08

Jeden ze zástupců OSN ostře kritizoval Francii a Velkou Británii za to, jak se chová k uprchlíkům. Ti představují živoucí připomínku selhání obou států, které odmítají převzít svou spoluzodpovědnost za pomoc lidem zasaženým válkou. Zástupce OSN si po návštěvě tábora v Calais, kde viděl děsivé podmínky, klade otázku, jakých evropských hodnot se Evropané dovolávají, když nechávají živé bytosti žít takto.

Vy si říkáte Evropané, strážci hodnot? Ochránce uprchlíků z OSN, který žádal naše vyloučení z EU, opět udeřil
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

„Podmínky v přistěhovaleckých táborech jsou živou připomínkou selhání evropského společenství a Spojeného království, které odmítá přijmout spravedlivý podíl uprchlíků,“ míní zástupce OSN Peter Sutherland po návštěvě ve francouzském Calais. Uprchlíci tam prý žijí v opravdu děsivých podmínkách a Sutherland si klade otázku, zda nejde o záměr, který má odradit další uprchlíky od cesty do Calais, případně do Velké Británie. Informuje o tom server britského deníku Independent.

Celý text v angličtině najdete zde

Současně se ale lidé dovolávají evropských hodnot a děsí se přílivu běženců. Při pohledu na tábor v Calais je ale otázkou, jakých hodnot se Evropané vlastně dovolávají. Místo toho, aby Evropané pomáhali těm, kteří to skutečně potřebují, roste mezi obyvateli starého kontinentu xenofobie.

Britský premiér David Cameron sice slíbil, že v příštích pěti letech Británie přijme dvacet tisíc uprchlíků, jenže kolik lidí žije dnes v uprchlických táborech v Turecku či Libanonu? Nemusíme se prý dívat ani tak daleko. Do Německa míří každý den tisíce uprchlíků a na konci roku jich v součtu budou stovky tisíc. Slíbených britských dvacet tisíc z tohoto pohledu nevypadá nijak slavně. 

Zástupce OSN Peter Sutherland je místopředsedou společnosti Goldman Sachs a současně předsedá Globálnímu fóru pro migraci a rozvoj. V jeho životopise lze nalézt posty generálního prokurátora Irska, ale také předsedy ropného gigantu BP nebo generálního ředitele Světové obchodní organizace. Účastní se každoročních setkání skupiny Bilderberg.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…