Vy si strašně zahráváte, když jich berete tolik. Renomovaný magazín z USA varuje Evropu před uprchlíky

24.09.2015 12:50

Komentátor amerického vydání britského internetového magazínu Week Damon Linker tvrdí, že nezodpovědná přistěhovalecká politika vlády Angely Merkelové může způsobit vážné škody. Vynucené přerozdělování uprchlíků prý mohou ve svůj prospěch zneužít krajně pravicové strany.

Vy si strašně zahráváte, když jich berete tolik. Renomovaný magazín z USA varuje Evropu před uprchlíky
Foto: worldwide.com
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande

Druhá dekáda 21. století začíná být velmi zajímavá. Republikánský kandidát Donald Trump vítězí v klíčových státech Iowa a v New Hampshire, dokonce dosáhl na hranici čtyřiceti procent. Ve Velké Británii se do čela labouristů dostal zapřísáhlý levičák Jeremy Corbyn a hodlá stranu od středu, kde se nacházela v posledních dvaceti letech, posunout nalevo. Mezitím po celé Evropě posilují protiimigrantské a protievropské politické strany. Od Švédska a Dánska po Francii či Maďarsko,“ podivuje se Linker a jako důvod těchto nečekaných událostí uvádí nespokojenost lidí s technokratickým pragmatismem celého západního světa.

Lidé si všímají, že demokratické instituce přestávají reprezentovat jejich názory a zájmy. Vedle toho považují za hlavní problém masovou migraci. Mnozí příslušníci elit považují tyto projevy vyjadřující etnickou solidaritu za rasistické a fašistické,“ všímá si Linker a odkazuje na nedávno publikovaný text Adama Garfinkla na serveru American Interest. „Jak Adam ve své bryskní analýze zcela správně uvedl, německý politický establishment je pyšný na to, jakým způsobem zareagoval na migrační krizi. Německé elity chtějí odčinit historické hříchy a sdělit světu, že jsou v rámci toho připraveny podstoupit vznešenou oběť v podobě přijetí stovek tisíc uprchlíků ze Sýrie a dalších zemí Blízkého východu či Afriky,“ píše Linker.

Celý text v angličtině je ZDE

Německé elity se dle Linkera také snaží dokázat, že díky jejich vedení, tedy spíš díky násilnému diktátu, jak ironicky upřesňuje, se ostatní členové Evropské unie odhodlají ke stejným obětem. „Hned několik zemí se však k těmto obětem zdráhá přikročit od samého počátku. Samotné Německo nakonec muselo příval uprchlíků zpomalit a uzavřelo své hranice. Znamená to tedy, že vláda Angely Merkelové má sama atavistické předsudky a její ministři v čele s kancléřkou jsou rasisté a fašisté?“ táže se Linker a konstatuje, že nikoli, protože Merkelová jen byla nucena čelit realitě. „Garfinkle ve svém textu správně pojmenoval postoj německých elit jako kantovské morální šílenství. Zaměřují se totiž pouze na šíření dobra, ale diskuze o možných následcích jejich konání odbývají s tím, že jde o sobectví. Morálku přitom vidí jako věc všeobecného humanismu. To je falešné a nebezpečné,“ souhlasí s Garfinklem Linker.

Morálka dle Linkera v některých formách směřuje k univerzalismu, ale politika se obvykle zabývá konkrétní a ohraničenou komunitou. „Každý národ v rámci EU má svůj vlastní jazyk, kulturu, historii, náboženství, sociální důvěru, hospodářské výsledky atd. Posílání tisíců, či dokonce stovek tisíců uprchlíků přicházejících z naprosto odlišného jazykového, kulturního, etnického, náboženského či ekonomického prostředí může tato evropská společenství enormně destabilizovat,“ tvrdí Linker s tím, že čím více budou evropské politické elity prosazovat svůj koncept multikulturalismu, tím větší se proti němu bude zvedat nacionalistický odpor.

A to nás přivádí k následkům toho všeho. Dokonce ještě před současnou migrační vlnou mnoho euroskeptických a protiimigračních partají posilovalo. Vláda Angely Merkelové je přesvědčena, že Německo a Evropa dělá správnou věc. Neuvažují však o tom, že z této situace mohou výrazně profitovat zmíněné opoziční strany. V politice se přitom nezískávají body za ryzí motivy, ale důležitý je až výsledek. Ostatně Garfinkle rovněž ve svém článku poukazuje na to, že migrační krize je pro pravicové xenofoby největším požehnáním od roku 1930,“ souhlasí Linker a připouští, že utrpení uprchlíků je srdcervoucí. „Je pochopitelné a obdivuhodné, že chce tolik Evropanů pomáhat. Dělat správnou věc v politice je ale něco jiného. To vyžaduje předvídat, jaké výsledky tato jednání přinesou,“ uzavírá Linker.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…