Vy to s námi nemyslíte dobře, vzkázal Hamáček Kalouskovi. A ten hned odpověděl

22.11.2018 10:27

V Událostech, komentářích se objevil předseda druhé nejsilnější vládní strany Jan Hamáček. Vyjadřoval se ke kauze Andreje Babiše a k tomu, že ČSSD při pátečním hlasování opustí sál. „My nechceme stát v jednom šiku s Petrem Fialou a s Miroslavem Kalouskem, protože to určitě nejsou lidé, kteří to se sociální demokracií myslí dobře,“ řekl Hamáček. O SPD si myslí, že už si chystala cestičku do vlády. Zaručil se policii, že v kauze Čapí hnízdo nebude pod politickým tlakem. Zřejmě nepotěšil bývalého předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska, který ho hned po uveřejnění pořadu sepsul. Hamáčkovi podle něj chybí sebeúcta.

Vy to s námi nemyslíte dobře, vzkázal Hamáček Kalouskovi. A ten hned odpověděl
Foto: Repro ČT24
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček v Událostech Komentářích

Sociální demokracie se rozhodla v době hlasování o důvěře vládě opustit sál. Hamáček rozhodnutí okomentoval tak, že k němu strana docházela asi tři hodiny, ale je rád, že rozhodnutí je jednomyslné. Také zopakoval, že když opozice nemá plán B, tak nevidí důvod odcházet z vlády. „Sociální demokracie nešla do vlády proto, aby řešila kauzy Andreje Babiše, to chceme vyjádřit i tím, že se nebudeme účastnit toho závěrečného hlasování, a tím tedy potvrdíme, že naším hlavním cílem v této vládě bylo prosazovat program,“ vysvětlil Hamáček argumentaci strany a dodal, že se opozice snažila shodit vládu jejich prostřednictvím. „My nechceme stát v jednom šiku s Petrem Fialou a s Miroslavem Kalouskem, protože to určitě nejsou lidé, kteří to se sociální demokracií myslí dobře,“ vzkázal předseda ČSSD. Podle něj je kauza problémem ANO a ANO si jí také musí vyřešit. Hamáček také zmínil, že policii jako ministr vnitra garantoval, že na ni nebude činěn žádný politický nátlak.

Preference ČSSD podle CVVM

Anketa

Kdyby se prokázalo, že Babiš čerpal dotaci na Čapí hnízdo neoprávněně, vadilo by vám to?

14%
86%
hlasovalo: 23719 lidí
Předseda ČSSD se též vyjádřil, že musí své voliče přesvědčit, že ve vládě se jim daří plnit jejich program a odvrátit pozornost od vnitřního stavu sociální demokracie. ANO je prý v žádném hlasování nepřehlasovalo nebo je obešlo, takže Hamáček popřel, že by zde byla nějaká neoficiální koalice ANO, KSČM a SPD. Že by policie v kauze Čapí hnízdo postupovala pomalu, Hamáček obešel tak, že vysvětloval, že policie samozřejmě věděla, kde se Babiš mladší nachází a snažila se spolupracovat se švýcarskými orgány. „Problém je v tom, že na rozdíl od novinářů Slonkové s Kubíkem, policie se nemůže sebrat a odletět do Ženevy, vzít si nahrávací brýle a provést takto výslech někoho, kdo je obviněný,“ vysvětlil předseda ČSSD.

Moderátor se Hamáčka též zeptal, zda byl reálný scénář, kdy by socialističtí ministři podali demisi a SPD by nepodpořilo pád vlády, ale pouze nahradilo ČSSD. „Samozřejmě,“ odvětil Hamáček s tím, že to již slyšel od Radka Kotena a Tomia Okamury. „Ve chvíli, kdy by sociálnědemokratičtí ministři odešli, tak bylo evidentní, že by si tam SPD dělalo cestičku a naskočilo spíše nepřímo, že by podporovalo vládu nějakých ‚odborníků‘.“

Hamáčkova slova okomentoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, kterému rozhodnutím Hamáček sebral část pátečního obecenstva. Citoval Hamáčka: „Odchodem ze Sněmovny před hlasováním potvrdíme, že naší hlavní prioritou ve vládě je prosazovat náš program.“ A dodal k tomu: „Pamatuji hodně a slyšel jsem leccos, ale tohle je vážně dada. Jenom ta sebeúcta chybí.“

 

Celý pořad ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…