Vy vyděláváte tolik. Za co? Europoslanec Niedermayer odpovídal čtenářům

30.12.2014 17:22

Z PROFILŮ Na to, jestli je na české poměry vysoký plat europoslanců adekvátní, co doposud v Bruselu udělal pro naši republiku i zda má spoluzodpovědnost za špatnou situaci na Ukrajině, odpovídal čtenářům na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz poslanec Evropského parlamentu Luděk Niedermayer (TOP 09).

Vy vyděláváte tolik. Za co? Europoslanec Niedermayer odpovídal čtenářům
Foto: TOP 09
Popisek: Luděk Niedermayer

„Smím se zeptat, co konkrétně jste doposud v Bruselu udělal či prosadil pro naši republiku?“ zeptal se europoslance jeden ze čtenářů. Niedermayer nejprve upozornil na to, že evropští poslanci tu „nejsou proto, aby něco činili pro firmy, skupiny lidí a dokonce ani pro země“. Europoslanci by se prý měli snažit učinit Evropu co nejlepší. „Což je i cesta k tomu, aby se naše země měla co nejlépe,“ uvedl Niedermayer.

Velmi se angažujeme v dění na Ukrajině

Ke své činnosti v Evropském parlamentu mimo jiné uvedl, že se „hodně podílí“ na fungování frakce, která má rozhodující vliv na parlament. „Velmi se angažujeme v dění na Ukrajině. Přes frakci je to tedy `kolektivní působení`, kde ovšem mám jako šéf naší delegace celkem vliv,“ uvedl. Přes prázdniny se zabývá normou, jejímž je zpravodajem a která se zabývá regulací finančních indexů.

Já osobně jsem si přechodem do EP finančně pohoršil

Další otázka směřovala k tomu, zda mu přijde adekvátní výše platu europoslanců. „Podle mě je to ke všem ostatním profesím nestoudný výsměch. Poslanci se u nás dohadovali o pár tisícovek a vy vyděláváte tolik. Za co?“ psal evidentně rozhořčený čtenář.

Niedermayer uvedl, že v EU došlo k dohodě, že všichni europoslanci budou placeni stejně, neboť dělají stejnou práci. „Věřte mi, že pro poslance ze zemí jako je Skandinávie či Německo to moc motivující mzda není,“ podotkl k tomu. A připomenul, že on osobně si přechodem do EP finančně pohoršil, a to prý ne zanedbatelně.

Europoslanec odpověděl i na to, zda si myslí, že nese spoluzodpovědnost za to, že je na Ukrajině situace stále tak špatná. Takový názor prý zastává poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. „To by mi nejspíše musel pan Foldyna vysvětlit a také mi vysvětlit, jak si řešení tohoto problému představuje on a co pro něj udělal,“ odpověděl Niedermayer.

Otázky i odpovědi najdete na oficiálním profilu:

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …