Výbor EP probral zprávu o českém čerpání peněz z EU. Došlo i na Babiše

13.10.2014 22:05

Výbor pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu dnes prodiskutoval materiál týkající českého čerpání peněz z evropských fondů. O závěrečné zprávě z březnové mise zástupců výboru do Česka měl jednat už na konci září, debata ale byla několikrát odložena. Čeští europoslanci ale zdůrazňují, že zpráva se týká minulého období a prohřešky už se také podle názoru evropských institucí daří napravovat.

Výbor EP probral zprávu o českém čerpání peněz z EU. Došlo i na Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Materiál kromě jiného upozorňuje na možný střet zájmů vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše. Nynější místopředsedkyni výboru Martině Dlabajové, zvolené do europarlamentu právě za Babišovo hnutí ANO, se také "personifikování" ze závěrů zprávy příliš nelíbí. Zpráva se totiž podle ní týká především období před nástupem nynější koaliční vlády a ministerstvo financí se na rozdělování evropských peněz nepodílí. Podle lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského se dnes ale o Babišovi na výboru "delší dobu" diskutovalo, připomínky prý měla například předsedkyně výboru Ingeborg Grässleová (EPP).

Babišův problém

"Netýká se to až tak přímo pana Babiše. Je mně líto, že se ta zpráva personifikuje, protože se to týká více systematických chyb a nesprávností, které v čerpání byly," míní ale Dlabajová. "České orgány nepředložily žádný důkaz, že ministr financí se zřekl svých podnikatelských aktivit v subjektech, které čerpaly evropské fondy," stojí kromě jiného v závěrech návrhu zprávy.

Materiál, který není nijak právně závazný, shrnuje zjištění mise vyslané výborem do Česka na konci března 2014. Už tehdy na údajný vážný konflikt zájmů, který podle ní mohl ztížit spolupráci ČR a EU, v případě ministra Babiše upozornila členka výboru a jeho nynější šéfka Grässleová. Poukazovala tehdy na to, že Babišovy firmy dostaly 2,6 milionu eur (71 milionů Kč) z evropských fondů, ministr financí je ale podle ní zároveň v Česku garantem vůči EU, že tyto prostředky byly přiděleny řádně. Babiš podobná nařčení odmítal tehdy i nyní s tím, že plní podmínky českého zákona o střetu zájmů.

České chyby

Jako hlavní české chyby při čerpání evropských peněz zpráva zmiňuje zasahování do veřejných zakázek a nárokování nákladů, které není možné uznat. Do ČR mise odjela po zprávách Evropského účetního dvora a Evropské komise o vysokém množství chyb v projektech při českém čerpání evropských peněz na počátku desetiletí.

"Česká republika bude nadále sledovaná, kontrola se určitě vrátí," poznamenal dnes Zdechovský. Také podle něj však zpráva zdůrazňuje, že v Česku se ohledně čerpání fondů za poslední tři roky mnohé změnilo. Za chyby v systému byla ČR kritizována opakovaně, zastavilo se čerpání některých programů a část peněz bylo nakonec třeba vrátit. Zpráva připomíná, že některé projekty z operačních programů, ale i lidé, kteří za ně odpovídali, skončili u soudu. Evropská komise upozorňovala na chybně nastavený kontrolní a auditní systém.

Vláda pak provedla změny a jak dnes připomněla Dlabajová, nově je také nastaveno čerpání evropských fondů v nynějším období do roku 2020. Další posun kontrolní výbor podle zprávy očekává od přijetí služebního zákona.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…