Výbor doporučil poslancům, aby vydali Schwarze ke stíhání

16.12.2013 14:48

Sněmovní mandátový a imunitní výbor dnes doporučil poslancům, aby vydali Bronislava Schwarze (ANO) k trestnímu stíhání. Šéf mosteckých strážníků Schwarz je souzen pro podezření ze zneužití pravomoci a omezování osobní i domovní svobody. Jednání o vydání někdejšího pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) kvůli případu Opencard výbor přerušil. Bude pokračovat ve čtvrtek, řekla novinářům jeho nová předsedkyně Miroslava Němcová (ODS).

Výbor doporučil poslancům, aby vydali Schwarze ke stíhání
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Bronislav Schwarz, lídr Severočechů za Ústecký kraj, číslo 2 na kandidátce ANO v Ústeckém kraji

Schwarz byl obžalován kvůli tomu, že v lednu roku 2006 jako vedoucí obvodního policejního oddělení v Mostě vnikl do bytu, kde policie posléze objevila přístroj na výrobu drog. Údajně nechal přítomné spoutat a bez povolení byt prohledal.

Schwarz trvá na tom, že postupoval podle zákona a správně. "Vždycky bych to udělal, dneska i zítra, protože jsem udělal dobrou věc a věc podle zákona. Já mám svědomí čisté," řekl dnes novinářům. Totéž prý sdělil členům výboru.

Okresní soud v Mostě Schwarze už jednou obžaloby zprostil. Odvolací soud však rozsudek zrušil a vrátil kauzu k dalšímu projednání. Schwarz uvedl, že by mu vydání nevadilo. Naopak mu vadí, že se případ táhne, protože prý nebyli k sehnání svědci z řad toxikomanů.

Svobodu slyšení před výborem teprve čeká. Debatu o žádosti o jeho vydání výbor přerušil podle Němcové hlavně z časových důvodů, protože začala jednat sněmovna. Svoboda by měl přijít ve čtvrtek.

V případu Opencard policie obvinila deset současných a bývalých pražských radních z ODS a TOP 09 z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a porušení povinnosti při správě cizího majetku ve spolupachatelství. Městu prý způsobili škodu zhruba 25 milionů korun. Rada včetně Svobody obvinění odmítá.

Kdy poslanci o žádostech o vydání Schwarze a Svobody k trestnímu stíhání rozhodnou, zatím není jasné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…