Výbor europarlamentu schválil kontroverzní jmenné seznamy cestujících letadly. Kritici v tom vidí ohrožení svobod

11.12.2015 7:52

Výbor Evropského parlamentu schválil ve čtvrtek kontroverzní praxi jmenných seznamů cestujících v letecké dopravě (PNR), která by měla posílit boj proti terorismu. Krok ihned uvítala řada unijních zemí. Tento evropský registr s údaji o cestujících by tak podle agentury AFP mohl být schválen v plénu EP hned začátkem roku 2016. Členské státy by pak na zapracování směrnice PNR (Passenger Name Record) měly dva roky. Kritici vidí v PNR ohrožení občanských svobod.

Výbor europarlamentu schválil kontroverzní jmenné seznamy cestujících letadly. Kritici v tom vidí ohrožení svobod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spontánní pietní akce za oběti teroristických útoků v Paříži před francouzskou ambasádou v Praze

„Jedná se o významnou etapu a příklad spolupráce mezi EU a členskými státy ohledně sdílení zpravodajských a dalších informací, která nám pomůže v boji proti terorismu,“ řekla britská ministryně vnitra Theresa Mayová. Její francouzský protějšek Bernard Cazeneuve vyzval k co nejrychlejšímu uplatňování PMR. Španělský ministr vnitra Jorge Fernández označil rozhodnutí výboru pro lidská práva a občanské svobody EP za skvělou novinu.

Po letech sporů se podařilo dojednat kompromis

Ministři Francie, Británie a Španělska se vyjádřili po čtvrtečním jednání se svými kolegy z Německa, Polska a Itálie v Londýně. Na jednodenní schůzce za přítomnosti i zástupců Evropské komise a Spojených států tyto evropské státy uzavřely podle AFP dohodu o spolupráci v boji proti radikalizaci, extremismu a terorismu.

Výbor EP podpořil PNR poté, co po letech sporů o této otázce dospěli unijní představitelé ke kompromisu, jak by nová praxe měla vypadat. K nejcitlivějším bodům patřila například doba, po jakou se mají data uchovávat.

Cílem je identifikovat osoby, které by mohly mít vazby na terorismus

Údaje pro PNR zahrnují informace poskytované cestujícími leteckým dopravcům, především itinerář, telefonické a další spojení a způsob placení. Letecké společnosti by měly povinnost předávat tyto informace členským zemím, kterých se daný let týká. Tyto země by informace musely poskytnout i ostatním státům EU.

Cílem je podle AFP moci identifikovat osoby, které nejsou známé ze vztahu s terorismem, ale podle analýz údajů z jejich letů by mohly mít vazbu na teror. Takto podezřelé osoby by se staly předmětem vyšetřování.

V minulosti se o podobných seznamech cestujících v letecké dopravě opakovaně hovořilo, jako problematické a kontroverzní byly zmiňovány v souvislosti s otázkou lidských svobod. Evropská komise i členské státy PNR v různé míře podporovaly, naopak Evropský parlament opatření roky blokoval.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker na zasedání EP po krvavých útocích džihádistů v Paříži praxi PNR opět připomněl. „Existují jisté (sporné) otázky, které je třeba vyřešit, a jsou důvody, proč to udělat,“ řekl tehdy šéf komise v projevu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…