Výbor požaduje prověřit připojení všech lidí k datovým schránkám

02.09.2015 10:27

Sněmovní hospodářský výbor pověřil Ministerstvo vnitra zapracováním studie, která má prověřit možnost připojení všech občanů do systému datových schránek. V současnosti jsou datové schránky povinné pro státní úřady a právnické osoby a nepovinné pro podnikající soukromé osoby. Cílem návrhu je sjednocení forem komunikace mezi státem a občany, uvedl jeho předkladatel, předseda hospodářského výboru Jan Pilný (ANO).

Výbor požaduje prověřit připojení všech lidí k datovým schránkám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

„Množství takzvaných univerzálních poštovních služeb, mezi které patří posílání úředních dopisů občanům, bude postupně ubývat podobně, jako postupně mizí z ulic dříve nezbytné telefonní budky,“ uvedl Pilný. Současný systém komunikace státu s úřady je podle něj roztříštěný, těžkopádný a zejména drahý. Zároveň stát na druhou stranu investuje do pokrývání území internetem.

Právě pokrytí internetem, které zdaleka nepokrývá celé území efektivně, je podle poslance Václava Snopka (KSČM) důvodem, proč by stát neměl klasické dopisy elektronickou formou nahrazovat. Dalším důvodem je i skutečnost, že řada lidí neumí datové schránky ovládat a nejde jen o starší lidi, doplnil.

Nařízení hospodářský výbor vydal během jednání o zavedení dotací České poště na pokrývání ztráty způsobené poskytováním univerzálních poštovních služeb, kdy poště vzniká ztráta za doručování dopisů i do odlehlých oblastí a udržování ztrátové sítě poboček. Podle vládního návrhu má být kompenzace pro rok 2015 až do výše 700 milionů korun, v roce 2016 do výše 600 milionů korun a od roku 2017 do výše 500 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…