Výborný se na Ústavní soud nevrátí. Neprošel o jediný hlas

20.06.2013 11:49

Miloslav Výborný neobhájil svou pozici v Ústavním soudě. Ačkoliv jej prezident Miloš Zeman navrhl i pro příští funkční období, senátoři jeho nominaci neschválili. Bývalému poslanci a ministrovi za KDU- ČSL chyběl jediný hlas. Ostatní prezidentovi kandidáti byli schváleni a postupně doplní soud.

Výborný se na Ústavní soud nevrátí. Neprošel o jediný hlas
Foto: Filip Fojtík
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil Ústavní soud v Brně

Výborného již včera odmítl ústavně-právní výbor Senátu, jehož stanovisko má pro plénum charakter doporučení. Dnes jeho nominace neprošla o jediný hlas, prezident Zeman proto místo něj bude muset hledat jiného kandidáta.

Senát schválil dosavadního předsedu ÚS Pavla Rychetského a rovněž kandidáty Kateřinu Šimáčkovou a Ludvíka Davida. Oba doposud působili jako soudci, Daněk na Nejvyšším soudě, Šimáčková na Nejvyšším správním soudě.

Prezident Miloš Zeman dnes v Senátu vystoupil s obhajobou svých kandidátů, mluvil však zejména o Pavlu Rychetském. Ten avizoval, že by chtěl soud opustit v roce 2017, Zeman ujistil, že užije „veškerého svého šarmu“, aby jej přesvědčil k vykonání celého desetiletého mandátu.   

„Chtěl bych upřímně pogratulovat všem nominantům, kterým se podařilo uspět. Nečeká je lehká práce, ale oni to vědí. Senátu bych chtěl poděkovat za korektní projednání mé nominace, a respektuji, že i mým odmítnutím splnil svou ústavní funkci,“ uvedl na následném tiskovém brífinku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…