Peklo v Bruselu: Spousta mrtvých, po letišti bouchlo i metro. Arabské výkřiky. Máme VIDEA

22.03.2016 8:40

Letištěm v Bruselu otřásly exploze. Na místě je 14 mrtvých, spekuluje se však i o vyšším počtu. A tři výbuchy se ozvaly i v metru nedaleko belgických euroinstitucí. Zde mělo zahynout minimálně 20 občanů. Údaje o mrtvých se však neustále mění, belgická média vydávají rozlišné informace.

Peklo v Bruselu: Spousta mrtvých, po letišti bouchlo i metro. Arabské výkřiky. Máme VIDEA
Foto: youtube.com
Popisek: Výbuch v Bruselu

Anketa

Je třeba uzavřít hranice?

98%
2%
hlasovalo: 14215 lidí

Příčinou výbuchu na letišti měly být dva bombové balíčky. Na prvních snímcích z letiště byl vidět dým stoupající z budovy terminálu a vyražená okna.   

Kromě desítek raněných je odsud hlášeno již 14 mrtvých. K explozi podle všeho došlo dvakrát, a to v odletové hale. Před vlastními výbuchy se podle agentury Reuters ozvala střelba a výkřiky „Alláhu Akbar“.

„Okna jsou úplně roztříštěná, lidé v šoku utíkali. Měl jsem zrovna přestávku, když jsem zaslechl a ucítil velký výbuch,“ uvedl médiím zaměstnanec letištní služby Niels Caignau.

Železniční doprava na letiště stojí. Policie letiště okamžitě uzavřela. V současné době probíhá evakuace cestujících.

Brusel následně hlásil i výbuchy v metru nedaleko evropských institucí. Následuje jeho uzavření, stejně jako uzavření sídla Evropské komise. Z budovy prý nikdo nesmí ven. Městem nejezdí veřejná doprava, jsou evakuováni i lidé z nádraží Brussel Noord. Lidé jsou vyzýváni, aby zůstali tam, kde jsou. V metru podle dostupných informací zemřelo 20 cestujících. Policie následně nedaleko stanice, kde došlo k výbuchu, zadržela dva podezřelé. Jeden měl být dokonce ozbrojen samopalem AK-47.

Celkem mělo být dle posledních informací zraněno téměř 200 lidí.

Belgie již vyhlásila nejvyšší stupeň ohrožení. 

Oba výbuchy podle svědků zazněly u přepážky společnosti American Airlines. Podle reportéra Sky News Alexe Rossiho lidé spekulují, že za výbuchy stojí teroristé. Více čtěte ZDE.

Na situaci v Bruselu reaguje i letiště v Praze, které zvýšilo bezpečnostní opatření. Mimo jiné je zvýšená opatrnost i v pražském metru. Jak uvedl český ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), naše bezpečnostní složky jsou v pohotovosti. Bezpečnostní opatření posilují i v Paříži. 

Belgická prokuratura podle stanice RTBF považuje dnešní sérii výbuchů za teroristické útoky. V tomto směru zahájila i příslušné vyšetřování.

Belgické úřady zároveň žádají občany, aby si netelefonovali, ale aby ke komunikaci využívali sociální sítě.

K výbuchům v Belgii dochází jen čtyři dny poté, co policie v Bruselu zadržela Salaha Abdeslama podezřelého z účasti na listopadových teroristických útocích v Paříži. 

Přímý přenos z Bruselu:


VIDEO přímo z odletové haly:

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…