Výbuch v New Yorku. Dost podobný tomu na maratonu v Bostonu

18.09.2016 10:29

Čtvrť Chelsea na Manhattanu v New Yorku ochromil v noci na dnešek výbuch bomby. Podle informací agentury Reuters bylo zraněno nejméně 29 lidí. Úřady hovoří o úmyslném trestném činu, ale zatím se zdráhají označit výbuch podomácku vyrobené bomby za teroristický čin.

Výbuch v New Yorku. Dost podobný tomu na maratonu v Bostonu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Pohled na New York

V noci na dnešek New Yorkem otřásl výbuch, jenž zranil nejméně 29 lidí. Starosta města Bill de Blasio vyloučil, že by mohlo jít o výbuch plynu, ale dokud nebude řádně prošetřen, odmítl hovořit o tom, zda šlo o akt teroristů. Ve městě však bylo zajištěno více podezřelých zařízení, jež nebyla nepodobná bombě, která explodovala v roce 2013 na bostonském maratonu. Při útoku v Bostonu zemřeli tři lidé. Za strůjce teroristického činu byli označeni Tamerlan a Džochar Carnajevovi. Tamerlan byl zabit v přestřelce s policisty. Džochar přežil a k teroristické akci se přiznal.

Celý text v angličtině naleznete zde.

A co říkají o výbuchu v New Yorku svědci? Čtyřiadvacetiletá Neha Jain žijící v sousedství prozradila, že exploze zapříčinila pád obrázků pověšených v domě na zdi. „Slyšeli jsme velkou ránu. Obrázky na zdi spadly na zem a záclona u okna poletovala jako v průvanu. A pak jsme ucítili kouř. Sešli jsme do přízemí a uviděli jsme hasiče, kteří nám okamžitě řekli, ať zůstaneme doma,“ popsala noc na dnešek žena z New Yorku.

Podle starsty Billa de Blasia šlo pravděpodobně o úmyslný trestný čin, ale zároveň zdůraznil, že „neexistuje žádný důkaz o teroristické akci“. „Žádná teroristická organizace v tuto chvíli New York neohrožuje,“ řekl také starosta. Přesto úřady prošetří, zda je nějaká souvislost mezi teroristy a tímto výbuchem

Prezident Barack Obama byl o výbuchu informován včetně zprávy, že bylo zraněno 29 osob a z toho 24 skončilo v nemocnici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…