Výbuch ve vládní koalici: Sobotka obvinil Babišovo hnutí z napojení na kmotry, máme první reakci

24.02.2014 13:16

Hnutí ANO v Praze začali podle šéfa sociální demokracie Bohuslava Sobotky postupně ovládat zkompromitovaní bývalí členové ODS a TOP 09 napojení na kmotry. Premiér, podle něhož se ANO v budoucnosti rozpadne, to dnes ČTK napsal v souvislosti se změnami ve vedení ANO v Praze. Předsedkyní pražského ANO se v pátek stala místostarostka desáté městské části Radmila Kleslová, která byla donedávna členkou sociální demokracie.

Výbuch ve vládní koalici: Sobotka obvinil Babišovo hnutí z napojení na kmotry, máme první reakci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Pokud vím, paní Kleslová s panem Babišem v minulosti dlouhodobě odborně spolupracovala, a tak není překvapení, že ji požádal o pomoc v situaci, kdy mu pražské ANO začali postupně ovládat zkompromitovaní bývalí členové ODS či TOP 09, spojení s nejrůznějšími kmotry a kmotříky z podnikatelského polosvěta," uvedl na adresu svého koaličního partnera Sobotka.

Kleslová podle Jaromíra Hasoně z tiskového oddělení hnutí ANO své členství v sociální demokracii ukončila 14. února a do ANO vstoupila o den později. „V ČSSD ale podobné přestupy moc rádi nevidíme, takže až ANO splní svou historickou úlohu a v budoucnosti se rozpadne, bude to mít paní Kleslová s návratem do ČSSD těžké," napsal také Sobotka, podle něhož dvojí členství není u sociální demokracie možné.

Kleslová byla podle médií do listopadu 1989 příslušnicí komunistické rozvědky. Jako referentce zvláštní činné zálohy jí bylo uděleno krycí jméno Lia a měla mít za úkol nábor nových kádrů a jejich výchovu pro špionáž. Kleslová se ale hájí podobně jako šéf ANO Andrej Babiš tím, že byla v evidenci rozvědky vedena nevědomě.

Po roce 1990 Kleslová mimo jiné zasedala v dozorčích radách významných podniků Vítkovice Steel, Unipetrol Trade nebo Benzina. Byla i viceprezidentkou Česko-izraelské smíšené obchodní komory.

Jourová: Naprosto to odmítám

K Sobotkově výroku se vyjádřila během tiskové konference k představení kandidátů hnutí ANO do eurovoleb i první místopředsedkyně hnutí a ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová. „Domnívám se, že je to na jednání mezi panem premiérem a panem předsedou Babišem. Situace je taková, že zasedlo předsednictvo velké Prahy a zvolilo paní Kleslovou, která má zkušenost s personální politikou a politikou obecně. Měla by se zabývat hlavně organizačními věcmi v Praze a pokud vím, nechce kandidovat, byť za ni nemohu mluvit. Naprosto odmítám spekulace, že do hnutí infiltrovaly nějaké osoby s temnou  minulostí. Paní Kleslová mě osobně ujistila, že nic z toho, co se o ní píše, není pravda."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…