Výbuch ve vládní koalici: Sobotka obvinil Babišovo hnutí z napojení na kmotry, máme první reakci

24.02.2014 13:16

Hnutí ANO v Praze začali podle šéfa sociální demokracie Bohuslava Sobotky postupně ovládat zkompromitovaní bývalí členové ODS a TOP 09 napojení na kmotry. Premiér, podle něhož se ANO v budoucnosti rozpadne, to dnes ČTK napsal v souvislosti se změnami ve vedení ANO v Praze. Předsedkyní pražského ANO se v pátek stala místostarostka desáté městské části Radmila Kleslová, která byla donedávna členkou sociální demokracie.

Výbuch ve vládní koalici: Sobotka obvinil Babišovo hnutí z napojení na kmotry, máme první reakci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Pokud vím, paní Kleslová s panem Babišem v minulosti dlouhodobě odborně spolupracovala, a tak není překvapení, že ji požádal o pomoc v situaci, kdy mu pražské ANO začali postupně ovládat zkompromitovaní bývalí členové ODS či TOP 09, spojení s nejrůznějšími kmotry a kmotříky z podnikatelského polosvěta," uvedl na adresu svého koaličního partnera Sobotka.

Kleslová podle Jaromíra Hasoně z tiskového oddělení hnutí ANO své členství v sociální demokracii ukončila 14. února a do ANO vstoupila o den později. „V ČSSD ale podobné přestupy moc rádi nevidíme, takže až ANO splní svou historickou úlohu a v budoucnosti se rozpadne, bude to mít paní Kleslová s návratem do ČSSD těžké," napsal také Sobotka, podle něhož dvojí členství není u sociální demokracie možné.

Kleslová byla podle médií do listopadu 1989 příslušnicí komunistické rozvědky. Jako referentce zvláštní činné zálohy jí bylo uděleno krycí jméno Lia a měla mít za úkol nábor nových kádrů a jejich výchovu pro špionáž. Kleslová se ale hájí podobně jako šéf ANO Andrej Babiš tím, že byla v evidenci rozvědky vedena nevědomě.

Po roce 1990 Kleslová mimo jiné zasedala v dozorčích radách významných podniků Vítkovice Steel, Unipetrol Trade nebo Benzina. Byla i viceprezidentkou Česko-izraelské smíšené obchodní komory.

Jourová: Naprosto to odmítám

K Sobotkově výroku se vyjádřila během tiskové konference k představení kandidátů hnutí ANO do eurovoleb i první místopředsedkyně hnutí a ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová. „Domnívám se, že je to na jednání mezi panem premiérem a panem předsedou Babišem. Situace je taková, že zasedlo předsednictvo velké Prahy a zvolilo paní Kleslovou, která má zkušenost s personální politikou a politikou obecně. Měla by se zabývat hlavně organizačními věcmi v Praze a pokud vím, nechce kandidovat, byť za ni nemohu mluvit. Naprosto odmítám spekulace, že do hnutí infiltrovaly nějaké osoby s temnou  minulostí. Paní Kleslová mě osobně ujistila, že nic z toho, co se o ní píše, není pravda."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…