Vybuchující munice: Ministr Stropnický se při vysvětlení vrátil do 90. let

04.12.2014 19:42

Občané, jejichž domy mohou být ohroženy nenadálými výbuchy munice, se budou muset zdržovat i v noci ze čtvrtka na pátek mimo ně. Zda se budou moct vrátit domů, bude jasnější v pátek okolo čtrnácté hodiny. Tuto situaci ve čtvrtečním Interview ČT24 hodnotil ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Vybuchující munice: Ministr Stropnický se při vysvětlení vrátil do 90. let
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

„Snažím se nezvyšovat emocionalitu, protože na to stačí samo dění," pronesl hned na úvod ministr obrany. Po nových výbuších se byl v oblasti podívat a diskutoval s lidmi v místě. Pozoruhodné podle ministra je, že sklad, který vybuchl včera, byl před pár dny zkontrolován a budova nebyla nijak poškozena. Objekt si pronajímá stejná firma, které patřil první vybuchlý sklad. Pořád ale platí, že sklady jsou majetkem státu, který je následně pronajal soukromým subjektům.

Velmi rychle se prý podařilo svolat debatu se starosty a starostkami okolních obcí. „Já jsem očekával emotivní debatu, ale bylo to poměrně věcné," pochvaloval si ministr. Problém byl prý především v informovanosti občanů. Ministr starostům vysvětloval, kde všude se dají získat informace.

Ministr absolutně nepochybuje o tom, že obyvatelům bude umožněn návrat domů až v okamžiku, kdy bude oblast skutečně bezpečná.

Kde se vybuchující munice vzala?

„V 90. letech byl velký přebytek té munice, protože se armáda zmenšila a nebylo jí tolik potřeba. Nepotřebná munice se měla ekologicky zničit, ale nikde jsem nenašel doklady o tom, kolik jí bylo skutečně zničeno. Je tedy také možné, že byla rozprodávána, byť je to spekulace," zmínil před kamerami ministr.

Do budoucna by byl Stropnický raději, kdyby si společnosti skladující munici sehnaly také vlastní patřičně zabezpečený prostor, kde by ji skladovaly. V tomto smyslu se možná bude měnit i legislativa. Nevybuchlá munice bude v maximálním možném množství převezena do areálu v Květné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…