Výbušná debata u Soukupa: „Okamurovci jsou obchodníci se strachem," útočil Farský. A Fiala si to nenechal líbit. K tomu si přisadil i Faltýnek

03.10.2017 23:31

Ředitel TV Barrandov Jaromír Soukup odstartoval v úterý večer další velkou politickou debatu, ve které proti sobě zasedli např. první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek a místopředseda KSČM pro ideově politickou práci a komunikaci Josef Skála. Soukup vytáhl jeden „starý vtip“ a pak odstartoval debatu, ve které se věnoval mimo jiné i strachu občanů z uprchlíků.

Výbušná debata u Soukupa: „Okamurovci jsou obchodníci se strachem," útočil Farský. A Fiala si to nenechal líbit. K tomu si přisadil i Faltýnek
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Radim Fiala (SPD) a Jan Farský (STAN).

Jaroslav Faltýnek (ANO), Jan Hamáček (ČSSD), Josef Skála (KSČM), Marian Jurečka (KDU-ČSL), Radim Fiala (SPD), Alexandra Udženija (ODS), Jan Farský (STAN) a Helena Langšádlová (TOP 09) se v úterý sešli v pořadu Duel Jaromíra Soukupa – SPECIÁL.

Moderátor a ředitel v jedné osobě zahájil pořad vtipem. „Mě hned napadá takový starý vtip. Otázka Rádia Jerevan. Je pravda, že polovina poslanců jsou blázni? A odpověď rádia Jerevan? Nesmysl! Polovina poslanců nejsou blázni,“ začal Soukup.

Posléze konstatoval, že politici jsou před volbami tak trochu slibotechnami. Zvláště když slyšíte politiky dosavadní vládní koalice, jak slibují to či ono, je třeba se jich podle Soukupa ptát, proč už to neprosadili za uplynulé čtyři roky, když už vládli.

Když se přesunul na půdu vážných témat, zeptal se politiků, zda by bylo vhodné ozbrojovat české občany, když si uvědomíme, co za tragédii se přihodilo v Las Vegas v USA, kde střelec zabil 59 lidí a dvě stovky dalších zranil.

Hosté se shodli, že to, co se stalo v Las Vegas, je obrovská tragédie, ale porovnávat situaci v USA a v Česku prakticky nelze, protože obě země se k možnosti ozbrojit stavějí rozdílně. Některé státy USA jsou podstatně liberálnější než Česko.

Langšádlová poznamenala, že by možná bylo vhodné periodicky podrobovat psychotestům všechny držitele zbraní v Česku, aby se neopakovala situace, jakou jsme zažili např. v Uherském Brodě. Faltýnek doplnil, že mu lidé píší e-maily, ve kterých dávají najevo, že mají strach o svou bezpečnost s ohledem na uprchlickou krizi. „Úkolem nás politiků je občany ujistit, že se staráme o jejich bezpečnost, aby necítili potřebu se ozbrojovat,“ uvedl Faltýnek

Radim Fiala podotkl, že lidé se bojí migrantů, protože vidí, co se děje v okolních státech. „Lidé vidí, co se děje v Německu, ve Francii, v Anglii každý den a mají z toho obavy,“ upozornil Fiala. Farský okamžitě Fialovi vyčetl, že v lidech probouzí strach, aby získal voliče. „Okamurovci jsou obchodníci se strachem,“ vypálil Farský. „My přece nikoho nestrašíme,“ bránil se okamžitě Fiala s tím, že lidé sami vidí, co se v Evropě děje. Faltýnek oba pány rozsoudil s tím, že pravda bude někde uprostřed mezi názorem Farského a Fialy.  

Soukup změnil téma a zeptal se politiků, zda je tu stát pro občana, či občan pro stát. Všichni politici se shodli, že by tu měl být stát pro občana. Udženija z ODS rychle doplnila, že současná koalice se postarala o to, aby stát a úřednictvo obrovsky nabobtnaly. ODS prý naproti tomu prosazuje co nejštíhlejší stát.

Farský poukázal na to, že v Česku trvá podnikatelům asi 234 hodin, než vyplní daňové přiznání. Naproti tomu v Estonsku na to člověk potřebuje asi sedm minut, což je nebetyčný rozdíl. Za poslední čtyři roky se na tom nic moc nezměnilo. „Já vám řeknu příklad, během něhož jsem se dozvěděl, jak stát funguje. Psal jsem si s ministrem dopravy Danem Ťokem (ANO), že je nesmysl, aby si lidé chodili pro řidičské průkazy s papírovou fotkou, když už mají v systému fotku z občanského průkazu. Ale ministr Ťok mi psal, že to jinak nejde. Až jsme se naštvali s kolegyní Kovářovou a připravili návrh zákona. A o den později jsme se od ministra Ťoka dozvěděli, že je vše v pořádku, protože už má připravený zákon,“ rozohňoval se Farský.

Když znovu dostal slovo Faltýnek, uznal, že stát nabobtnal, ale nabobtnal proto, že vláda přijala nové policisty, hasiče či učitele. „Ale faktem je, že je mezi nimi mnoho kontrolorů a kontrolorů kontrolorů, kteří nás šikanují,“ vypálila okamžitě udeřila na Faltýnka okamžitě Langšádlová (TOP 09). Faltýnek se ve vysílání bránil, že počet úředníků narostl, ale stát také lépe dokázal vybrat daně. Vytáhl na kameru graf, jenž ukázal nárůst výběru daní v průběhu let, ale ve studiu vyvolal pouze smích. Svůj graf totiž držel obráceně.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Skála zašel v kritice státní správy ještě dál. „Já si dovolím poněkud hlubší a brutálnější srovnání,“ začal. Posléze zdůraznil, že na počátku devadesátých let minulého století bylo ve státě mnohem méně státních zaměstnanců, než je dnes. „To platí např. o zaměstnancích bezpečnostních složek, než bylo tehdy,“ řekl Skála. A přestože je zaměstnanců státu čím dál víc, nedokážou řešit jeden zásadní problém, a to je otázka bydlení. Nájmy stoupají, lidé si nemohou pořídit vlastní bydlení a stát tomu jen přihlíží, kroutil hlavou nespokojeně komunista. „Stát musí vytvořit reálnou konkurenci, což se neděje,“ dodal Skála.   

Evropská unie nám rozvrátila zemědělství, zuřil Fiala

Ve druhé polovině debaty došlo na kvalitu a ceny potravin. Hamáček poukázal na cenu másla. „Cena másla na současném trhu je důsledkem chybné zemědělské politiky v minulosti. Pokud jsme tu měli situaci, že cena mléka byla tak nízká, že se to zemědělcům nevyplatilo a vybíjeli stáda, tak dnes na to doplácíme. A to udělaly ještě ty pravicové vlády,“ tepal pravicovou opozici Hamáček.  

Faltýnek si ještě přisadil. „Průměrná cena z kostky másla z mlékárny k obchodníkovi je 35 korun za srpen. Nechť si každý udělá sám obrázek a řekne si, za kolik máslo kupoval,“ doporučoval divákům Faltýnek.

Udženija se ohradila, že současná koalice všechno svádí na pravicové vlády, ale pravice už tady čtyři roky nevládne, odpovědnost za stav země nese koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL, ale pořád to svádí na pravici. „Měli byste se trochu stydět, i když já chápu, že z ODS máte strach,“ smála se koalici Udženija.

Fiala ukázal prstem na Evropskou unii. „Evropská unie nám rozvrátila české zemědělství a ta společná zemědělská politika tady prostě nefunguje. To si nepamatujete, jak se vylévalo mléko do kanálů před Úřadem vlády? My už nic nevyrábíme, nejsme soběstační. Dnes pan Sobotka shání máslo, aby ho rozdal lidem, ale my už prakticky nic nevyrábíme, máslo se vozí z Německa,“ rozčiloval se politik SPD.

Farský však obrátil pozornost diváků zpátky do Česka. Diváci by se prý měli podívat na to, jak dobře se daří Agrofertu Andreje Babiše, pro který Faltýnek pracuje. Stát podporuje velké podniky typu Agrofert místo toho, aby podporoval drobné zemědělce. „Bla bla bla,“ kroutil hlavou Faltýnek a okřikoval Farského, kterému naznačoval, že blábolí. Posléze uznal, že Agrofert dostal velké množství peněz, ale to jen proto, že Agrofert hospodaří na obrovské ploše a dotace se vážou na hektar půdy.

Když dostal slovo Skála, kvůli cenám potravin zaútočil na nadnárodní obchodní řetězce. „Já jsem ten poslední, kdo bude dělat advokáta Evropské unii, ale hlavním predátorem na našem trhu jsou přece nadnárodní řetězce,“ rozohňoval se komunista.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Soukup téma zemědělství a cen potravin uzavřel. Vrátil se k bezpečnosti v Česku. Sociální demokrat poukázal na to, že policisté už nemusejí počítat, jestli jim vystačí benzín na cestu. Za to prý mohli poděkovat pravicovým vládám, ale tato vláda to napravila. Faltýnek doplnil, že kriminalita v Česku klesla meziročně o 12 procent, což ukazuje, že policie pracuje dobře. „A stoupla docela slušně objasněnost trestných činů, takže policie má za sebou docela dobré čtyři roky,“ pochvaloval si po Faltýnkovi ještě Hamáček.

Farský oponoval, že by policisté mohli pracovat ještě efektivněji, kdyby nebyli tolik zatěžováni byrokracií. „Je třeba je zbavit toho nesmyslného nánosu papírování,“ doporučoval Farský. Objasněnost nenásilných trestných činů je podle Farského relativně nízká, takže občané mnohdy ani zločin nenahlásí, protože stejně počítají s tím, že nikdo nic nevyšetří. Pak se může zdát, že to s kriminalitou není tak zlé.

Langšádlová doplnila, že hory papírů nemusejí vyplňovat jen policisté, ale třeba také učitelé. „My chceme, aby učitel mohl především učit,“ zesilovala hlas politička TOP 09.

ODS v oblasti drobné kriminality je především pro prevenci. Pro seniory je třeba pořádat např. přednášky, jak se mají bránit tzv. šmejdům. Odmítala už reagovat na útoky proti ODS, protože ODS v Česku už čtyři roky nevládne a odpovědnost nese vláda, která dodnes pravicovou opozici soustavně kritizuje.

Fiala volal kromě prevence i po represi. Pokud někdo ukradne peněženku, policie to s ním sepíše, ale pak ho pustí a zloděj se vrátí např. na Václavské náměstí, kde vesele krade dál, tak se s kriminalitou těžko bojuje.

Skála poznamenal, že občané vidí obrovské loupeže v miliardách. Stačí se podívat třeba na OKD. „Zajděte si do levnější hospody, popovídejte si s chlapa a oni vám na rovinu řeknou, že když vidí ty velké zlodějny, tak nemají problém si také něco ukrást,“ rozpovídal se Skála. Mezi voliči ale slyšel i smutné příběhy, v nichž se opakoval jeden zásadní motiv. Lidé Skálovi říkali, že by neuživili rodinu, kdyby nekradli.

Spor o demokracii. Je to jako se Spartou a Slavií, naznačil Soukup

Nakonec přišla na přetřes otázka demokracie. Soukup konstatoval, že některé politické strany, zvláště ty, které mají málo preferencí, obviňují jiné strany, že jsou nedemokratické. „Mně to přijde, jako by zápas Slavie a Sparty rozhodoval kapitán Sparty, což by se Slavii asi moc nelíbilo,“ řekl Soukup.

Politici se drželi zpátky. Hamáček připomněl, že Česká republika má mechanismy, jak nedemokratické strany zastavit. Pravda podle něj ale je, že některé strany nemají moc členů a mají manažerský způsob řízení. Jako příklad použil SPD Tomia Okamury. Radim Fiala se ihned ohradil. SPD prý věří, že jedinou rozhodující silou ve státě je lid a jen ten může rozhodnout, co je demokratické a co ne. Proto prosazuje přímou demokracii a referenda. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…