Výbušná kniha ke kauze zavražděné studentky Cervanové: Osvobození „vrazi“ jsou vinní. Na večírku s nimi se letos objevil Kiska

21.05.2018 16:50

V roce 1976 byla z jedné z diskoték unesena, znásilněna a nakonec zavražděna studentka medicíny Ľudmila Cervanová. Za její vraždu bylo odsouzeno sedm mužů. Pánové dodnes tvrdí, že jsou nevinní. Jejich slovům věnovali pozornost jak novináři, tak politici. Server ParlamentnéListy.sk s odvoláním na deník Pravda tvrdí, že se na večírku s nimi objevil i současný prezident Andrej Kiska. Jeden z novinářů, který se případu vrahů věnoval, se rozhodl promluvit.

Výbušná kniha ke kauze zavražděné studentky Cervanové: Osvobození „vrazi“ jsou vinní. Na večírku s nimi se letos objevil Kiska
Foto: ReproFoto
Popisek: Titulní strana knihy Martina Hanusa Hra sa skončila

Bývalý novinář týdeníku Týždeň a dnes novinář deníku Postoj Martin Hanus prozradil, že i on se rozhodl vyslechnout verzi sedmi odsouzených mužů a prý jim bohužel uvěřil. V jejich jménu poté šířil konspirační teorie. Dnes věří, že jde o právem odsouzené pachatele, a je mu líto, že se jich zastával.

Hanus se rozhodl o celé kauze napsat knihu. O vrazích a násilnících v ní prozradil, že někteří z nich pocházeli z prominentních komunistických rodin a tehdy v 70. letech minulého století se snažili celé vyšetřování zhatit hned v zárodku. Když se přece jen rozběhlo, snažili se prý zastrašovat svědky. Pánové byli odsouzeni, ale po pádu komunistického režimu se ocitli na svobodě. Hanus to připomněl ve článku pro deník Postoj.

Na svobodě se vrazi a násilníci snažili šířit svou verzi příběhu, podle které se proti nim spikla komunistická justice, ale i orgány pozdějšího demokratického státu. Jejich konspirační teorii uvěřil kdekdo. Aby ji vrazi a násilníci podpořili, roztočili prý „spirálu zla“.

„Z vraždy vyplynuly další zločiny – zahlazování stop, zastrašování svědků, popírání vlastní viny, svalování viny na jiné. A nakonec to, čeho jsme byli svědky už my všichni, vyyužití svobodných médií na rozšíření úspěšné lži, že jsou nejen nevinnými oběťmi, ale i hrdiny vzdoru proti zločincům v řadách policie, prokuratury, soudů či proti zaprodaným soudním znalcům a novinářům,“ popsal situaci Hanus.

Dva z odsouzených se v únoru tohoto roku objevili na večírku, kam zavítal i prezident Andrej Kiska. Na večírku byli k vidění odsouzení Stanislav Dúbravický a František Čerman. Dúbravický dostal od komunistického soudu dvanáctiletý trest, Čerman o rok méně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…