Výbušné informace ke covidu, které se neměly dostat ven. Bývalá reportérka z ČT odhaluje

20.09.2022 16:45 | On-line

Během covidu vystřídala investigativní novinářka Markéta Dobiášová hned několik médií. Podle svých slov se hned v několika z nich setkala s tím, že zveřejňovat fungování ministerstva za covidu bylo nežádoucí. Podle ní totiž existovalo propojení vlády, médií a byznysu, které profitovalo například z testování PCR testy, i když bylo zbytečné. A úředníci věděli, že to, co navrhují, je nezákonné, uvedla v rozhovoru pro nadační fond Svědomí národa.

Výbušné informace ke covidu, které se neměly dostat ven. Bývalá reportérka z ČT odhaluje
Foto: Repro Youtube
Popisek: Investigativní novinářka Markéta Dobiášová

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
Dobiášová popsala, jak postupně zjišťovala, že na ministerstvech bylo úředníkům diktováno, co mají udělat, ačkoliv to byli oni, kdo nesli odpovědnost za neodůvodnitelná rozhodnutí. A také jaké vlivy měly na ministerstvech různé spolky. „Dostala jsem se k dokumentům, kde sami vysoko postavení úředníci na Ministerstvu zdravotnictví popisovali, že rozhodnout, omezit, povolit, podmínit očkováním to a to, že k tomu není důvod, že to na zamezení šíření koronaviru vliv mít nebude,“ uvedla investigativní reportérka.

Úředníci prý dokonce i říkali, že rozhodnutí jsou špatná a protizákonná. „Dostaly se ke mně informace, že celý ten systém vydávání mimořádných opatření, že byla vydávána na základě už od počátku s vědomou nezákonností. Ti úředníci informovali vedení ministerstva, že to, co chce ministerstvo dělat, je nezákonné, že se to nesmí,“ dodala.

Ale zjistila, že o to, aby se takové informace dostávaly ven, nebyl v redakcích zájem. Což ji vedlo k opuštění mediálního mainstreamu. Právě tím, že se novináři neptali, se prý podíleli na tom, že se šířil strach a chaos, které mohly určité skupiny využít.

Mluvila také o propojení politiky a byznysu, například o kauze Hlubuček a propojení Dopravního podniku. Poukázala na to, že propojení bylo takové, že v podstatě nebylo možné natočit jen jednu oddělenou kauzu. „Najednou začnete zjišťovat, že poukazujete ne na nějakou skupinku, ne na nějakého člověka, politika, který v něčem jede. Ale začínáte ukazovat systém. A jakmile začnete ukazovat, že je tam něco špatně, začnete ten systém ukazovat, tak to se moc nechce,“ míní reportérka.

Což platilo i za covidu, kdy podle Dobiášové přestalo fungovat standardní fungování ministerstev, například připomínková řízení a kontrola obecně. K moci se dostaly spolky jako MeSES nebo Česká vakcinologická společnost. „Ministerstvo spravedlnosti, které mělo dohlížet, aby to bylo zákonné a v pořádku, bylo nejdřív obcházeno,“ uvedla s tím, že některá opatření odporovala i ústavě.

V SeznamZprávách se Dobiášové dle jejích slov stalo, že jí bylo zcela jasně řečeno, že „to není žádoucí“, aby o tématu dále psala a rozkrývala ho. Reportáže tohoto typu prý nechtělo vedení redakce, protože to nebylo v jeho zájmu.

„Jestliže začnete poukazovat na systém, který je špatně, tak najednou začnete narážet na to, že v tom systému jsou média nezbytnou součástí. A už teď vím, sice to nemůžu zveřejnit, ale ono to postupně vyleze ven a zveřejním to, ale už teď víme, že existuje celá řada skupin, například skupina, která měla velký zájem na PCR testování. Obrovský byznys, miliardy z veřejného pojištění. To, že to sebralo miliardy a bylo to naprosto k ničemu, je zřejmé. To přiznává samo Ministerstvo zdravotnictví,“ popsala. Zájem udělat z testování byznys byl dle Dobiášové obrovský.

„Jedna velká finanční skupina je v tomto byznysu přímo zainteresovaná a jde o skupinu, která má veliké vazby s jednou z největších mediálních skupin, kde jsem pracovala,“ odhalila.

Na ministerstvo chodila „doporučení“ spolků a od roku 2020 existovalo dle reportérky jasné propojení ministerstva se skupinou MeSES. „Tajemnice MeSESu posílala instrukce vedení ministerstva, náměstkovi ministra Arenbergera a vzkazovala, co má to ministerstvo nařídit, jak se má zachovat, jak vytvořit nátlaky na testování z podmínek pro vstup tam a tam. A bylo to vždy zaobalené tak, že to bude dobré, že to bude zabraňovat šíření epidemie. Ale pro to v těch rozhodnutích nebyly žádné důkazy,“ uvedla Dobiášová. Zmíněná tajemnice pak uvedla, že se jednalo o „kolektivní názor“ MeSESu, za které ovšem nikdo nenese odpovědnost.

Upozornila, že zveřejněné nejsou ani smlouvy s farmaceutickými firmami, takže není jasné, kolik jsme zaplatili, byť se určitě bude jednat o částku v řádu miliard, ani kdo je odpovědný a jaké z nich plynou závazky a na jak dlouho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášely. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

21:45 Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášely. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

V posledních letech důvěra v lékaře u části české populace značně utrpěla. Kvůli covidu se podle býv…