Výbušné zákulisí konference ČSSD: Pohřeb, projevy jako nekrolog. To si Chovanec dělá p*del! Na Sobotku něco prasklo. A máme toho mnohem víc...

17.06.2017 16:44

REPORTÁŽ ČSSD si během soboty schválila volební program a Lubomíra Zaorálka lídrem kandidátky. Nálady v sále ovšem nebyly tak radostné, jak se strana snažila navenek prezentovat. ParlamentníListy.cz přímo na místě mluvily s řadou straníků včetně vlivných členů. Padala slova o pohřbu strany, nulové sebereflexi i divadle. Zazněly i daleko ostřejší výrazy nebo to, že projevy spíš připomínaly nekrolog sociální demokracie.

Výbušné zákulisí konference ČSSD: Pohřeb, projevy jako nekrolog. To si Chovanec dělá p*del! Na Sobotku něco prasklo. A máme toho mnohem víc...
Foto: Radim Panenka
Popisek: Bohuslav Sobotka při projevu na programové konferenci ČSSD.

Poté, co Bohuslav Sobotka ve středu večer odstoupil z čela sociální demokracie i z pozice volebního lídra pro podzimní sněmovní volby, potvrdil ústřední výkonný výbor ČSSD v sobotu na jednání ve Slovanském domě v centru Prahy novým lídrem Lubomíra Zaorálka. Ten měl velmi dlouhý projev, kdy hovořil dokonce o vlastenectví, Masarykovu odkazu a obraně země.

Někteří stranící v kuloárech zasedání poznamenali, že jde o příjemnou změnu, protože Sobotka o těchto věcech takřka nikdy nemluvil. Spíš byl schopen mentorovat občany, že následují xenofobní myšlenky a jsou proti migrantům.

Jiní vlivní sociální demokraté ale ani tuto část Zaorálkova dlouhého projevu neviděli tak růžově. „No jasně, tohle je daleko lepší, než co jsme slýchávali dřív. Luboš to umí říkat, jenže uvěří mu to někdo? Já sám s tím mám problém. A to už nemluvím o tom, že jeho nástup do čela kandidátky připravili úplně jiní lidé, naši straniční kmotříčci, už dávno. Obávám se, že tohle bude divadelní představení, na který si nikdo nekoupí vstupenky,“ komentoval pro ParlamentníListy.cz vlivný pražský sociální demokrat s příslibem anonymity dění ve straně.


Lubomír Zaorálek během projevu. (FOTO: Radim Panenka)

Sobotka nechodil po propadu preferencí ani na poslanecký klub

Další z hlasů poodhalil redakci i vývoj, který sobotnímu jednání předcházel. Zdroj ParlamentnímListům.cz ve Slovanském domě sdělil, že Bohuslav Sobotka už nechodil ani na poslední zasedání poslaneckého klubu, které bylo poté, co straně spadly preference na 10 procent.

„Chápete to? Strana je v krizi a předseda ani nedorazí za vlastními poslanci, byl někde zamčený a schovával se. Místo toho se tam hodinu řešilo, jestli máme podpořit zákaz chovu norků a těch zvířat na kožešiny. Několik nás tam na sebe zíralo, jestli jsme si nespletli dveře a nepřišli do jiné místnosti. Nejde mi o norky, to je v pohodě, ať se klidně jejich chov omezí, když to funguje v blbých podmínkách, ale hádat se o tom půl dne v situaci, v jaký se sociální demokracie nachází?“ pohovořil naštvaně další ze sociálních demokratů.

Nestihli si přečíst program, o kterém hlasovali

Během zasedání, které probíhalo asi dvě a půl hodiny, zazněly projevy premiéra Sobotky, nového lídra Zaorálka a nového šéfa strany Chovance. Závěrem se hlasovalo o usnesení, které děkovalo Sobotkovi za práci, kterou pro stranu udělal, schvaloval se program a došlo k potvrzení Zaorálka coby lídra kandidátky.


Bývalý předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. (FOTO: Radim Panenka)

Hlasování z pódia řídil Milan Chovanec a probíhalo veřejně přímo v sále. Možná i díky tomu bylo vše odsouhlaseno jednohlasně. Mnoho členů se následně v neformálních hovorech rozčilovalo, že byli nuceni hlasovat o programu, který si ani nestihli přečíst. Většina z nich ho totiž dostala poprvé do rukou až na sobotní akci a po projevech se ihned hlasovalo. Nebyla ani otevřena žádná diskuse.

Anketa

Je vám líto Bohuslava Sobotky?

4%
96%
hlasovalo: 16011 lidí

„Tohle je nekrolog sociální demokracie. Jestli si myslí, že tímhle osloví lidi, tak to je konec. Slyšel jste ty projevy? Tragédie, oni tu stranu dotáhnou na totální dno a ještě jim to je jedno. Pro ně je důležitý, že ta strana bude jejich. Že bude malá s pár procenty, jim je ukradený,“ rozčílil se jeden z vlivných mimopražských socialistů.

Podle jeho slov není vedení Lidového domu schopno žádné sebereflexe. „Absolutně nic nepochopili. Konec Slávka Sobotky je sice fajn, ale bylo to pozdě a je to málo. Zaorálek je podle Chovance nová svěží tvář, to si dělá prdel, ne? Kluci si stranu zprivatizovali, je pro ně nástrojem pro jejich zájmy a kšefty, vždyť to už vidí skoro všichni. Totálně to dojebou. Mně to je ale hrozně líto, jsem členen dlouhý roky, makám na regionální úrovni a co tam mám těm lidem říkat, když se mě ptají, co to v tý Praze dělají? Já jim nemám co říct, jak to mám hájit?“ dodal pro ParlamentníListy.cz.

Názory několika sociálních demokratů, z nichž mnozí platí za vlivné osobnosti, nepřímo potvrzuje i dění v sále během projevů. Výrazná část se místo pozorného poslechu proslovů raději věnovala svým mobilním telefonům. Několik členů ÚVV tam sledovalo videa na youtube, projížděli sociální sítě a pár jich dokonce na tabletech hrálo hry.

Po skončení se zhruba polovina lidí vyhrnula ze sálu a během minuty opustila budovu, další část zamířila na připravený oběd a jen část sociálních demokratů zůstala na místě a věnovala se nefomálním diskusím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…