Výbušné zprávy: Chovanec prý lepí vládu s Kalouskem, lidovci a ODS. ČSSD se však potápí

16.10.2017 7:31

O antibabišovské vládě hovoří časopis Týden. Podle jeho informací o této možnosti mimo jiné uvažuje i současný ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), dlouhodobě o ní hovoří Miroslav Kalousek (TOP 09).

Výbušné zprávy: Chovanec prý lepí vládu s Kalouskem, lidovci a ODS. ČSSD se však potápí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

ČSSD, ODS, lidovci i TOP 09. Kdyby tyto čtyři strany dokázaly získat 101 hlasů, zřejmě by se, jak uvádí Týden, dokázaly dohodnout na koalici. Důvod společného vládnutí? Boj proti oligarchizaci, který dlouhodobě zmiňuje například šéf TOP 09 Kalousek. Ten by podle informací Týdne v takové vládě nebyl, ani Chovanec nechce být premiérem. Spekuluje se spíše o lidoveckém šéfovi Pavlu Bělobrádkovi.

Jak však Týden uvádí, takovéto koalici by v případě vítězství Andreje Babiše (ANO) zřejmě bránil prezident Miloš Zeman. Pokud by taková koalice přece jen vznikla, dlouho by kvůli protichůdným postojům stran zřejmě vládnout nedokázala. V takovém případě by za rok či dva nejspíše proběhly předčasné volby a účastníky ‚varianty Antibabiš‘ by zřejmě čekal drtivý výprask,“ spekuluje Týden.

„Z mediálních výstupů Miroslava Kalouska je jasné, že na téhle koalici pracuje a říká, že by se koalici se socialisty nebránil. Je celkem zábavné to poslouchat od člověka, který se tváří jako pravičák, a bez problému se spojí s levicovou stranou. Ostatně jako plánoval i vládu s podporou komunistů. To jen dokazuje jeho vyprázdněnost a bezpáteřnost,“ podotkl k tomu Andrej Babiš s tím, že Kalousek je pro své politické přežití schopen udělat cokoli. 

Kromě antibabišovské koalice se pak hovoří také o vládě ANO s SPD a komunisty. Zde se však proti sobě velmi výrazně vymezují, alespoň nyní, šéfové, Andrej Babiš a Tomio Okamura. 

A samozřejmě nechybí ani hlasy o tom, že by mohla pokračovat vláda ČSSD a ANO. Sociální demokraté však nechtějí premiéra s obviněním na krku, tedy Babiše, ten však zatím nechce ani slyšet o tom, že by se premiérem nestal. V rozhovoru pro Týden pak uvedl, že po volbách plánuje jednat s volebním lídrem Lubomírem Zaorálkem (ČSSD), nikoliv s úřadujícím předsedou Milanem Chovancem. Ani Zaorálek však příliš smířlivě o Babišovi nehovoří. „Andrej Babiš je dnes velký problém celého ANO,“ sdělil Zaorálek. Co však v celé věci může být problémem, je to, že podle posledních průzkumů se ČSSD, co se týče preferencí voličů, propadá. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …