Výbušný Kalousek: Okamura prý podporoval TOP 09. SPD táhne ruská propaganda. A srovnání Babiše s...

11.10.2017 8:52

Miroslav Kalousek chce sestavovat „koalici pro demokracii“ a doufá, že se do parlamentu nedostane SPD Tomia Okamury. U té by prý Kalouska velmi překvapilo, kdyby nebyla podporovaná z Ruska. Novináři mu pak ale připomněli, že ve volbách 2010 Okamura podporoval jeho TOP 09...

Výbušný Kalousek: Okamura prý podporoval TOP 09. SPD táhne ruská propaganda. A srovnání Babiše s...
Foto: Vít Hassan
Popisek: Na Malostranském náměstí v Praze se uskutečnila dnes v podvečer demonstrace namířená proti Andreji Babišovi

Už i server Aktuálně.cz připouští, že TOP 09 má šance na průnik do Sněmovny „zhruba půl na půl“. Miroslav Kalousek se tím ale prý nenechá znervóznit. V letošních volbách jde podle něj o mnohem více než o to, zda bude Česko více pravicové, nebo levicové.

Anketa

Vadí vám to, co řekl Zeman v Radě Evropy na téma Krymu?

8%
92%
hlasovalo: 12944 lidí

„Půjde o to, zda udržíme vládu práva a parlamentní liberální demokracii. Anebo se přikloníme k nějakému mnohem autokratičtějšímu modelu,“ říká Kalousek. Současnou situaci prý nejlépe vystihlo jeho přivítání redaktorů, kteří k němu přišli na rozhovor: „Posaďte se, hned to bude, jen musím Babišovi odepsat na jeden nepravdivý tweet.“

A pak se na diktafon rozpovídal, že letošní volby budou o tom, zda uhájíme parlamentní demokracii, nebo se octneme v úplně jiném světě. A také o tom, zda se staneme součástí rychlého proudu Evropské unie a v něm budeme nejlépe hájit české národní zájmy.

Končící vláda se podle Kalouska zapíše do dějin zejména zneužíváním moci v exekutivě (zejména ve finanční správě) a obecně v represivních opatřeních a „šmírování“ lidí.

„To není zbytečné strašení. To je stejné, jako když se ve dvacátých letech ptali novináři v Itálii, když přicházel Mussolini se svými vizemi o nové zemi,“ dodal historický příměr. A pak novináře ujistil, že srovnání je zcela namístě. „Na české politické scéně jsou z těch, které se pravděpodobně dostanou do Sněmovny, nepochybně dva subjekty, které se netají tím, že chtějí mnohem autokratičtější správu země. A to jsou komunisti a hnutí ANO. SPD nezmiňuji, protože pevně věřím, že ta se do Sněmovny nedostane,“ doufá.

Kalousek ve stejný den poskytl rozhovor i MF DNES. Redaktoři se jej ptali právě na Tomia Okamuru. Novináři Kalouskovi připomněli, že ve volbách 2010 Okamura, tehdy ještě podnikatel, podporoval jeho TOP 09.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Tomio Okamura je ochoten říct kdykoliv cokoliv, za co získá hlas,“ prohlásil Kalousek. To je podle něj výhoda populistů proti ideově ukotveným stranám. A další aspekt, který podle něj Okamurovi pomáhá, je zřejmý: „Zapomenout nesmíme na mimořádně silnou a skvělou ruskou propagandu, která se angažuje ve všech evropských zemích, před volbami zvlášť,“ myslí si.

Novináři se ptali po důkazech, načež Kalousek odpověděl: „Nemám nic, co bych mohl vydávat za důkaz, ale rozhodně by mě to nepřekvapilo. Spíš by mě překvapilo, kdyby tomu tak nebylo.“ Podle Kalouska Rusové dokázali ovlivnit volby v USA a Německu, takže je bláhové si myslet, že to nezkoušejí u nás.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…