Výbušný Zeman: Naštve Západ, Číňany i USA. Nové prohlášení

23.04.2019 13:55

Prezident Miloš Zeman se chystá na další cestu do Číny, aby tu znovu jednal o ekonomické spolupráci. Ekonomové upozorňují, že z velkých investičních plánů, o kterých Zeman mluví od svého prvního zvolení v roce 2013, Česká republika zatím nijak zvlášť neprofitovala. Zeman v rozhovoru pro čínskou státní televizi CCTV naznačil, že není spokojen. Jasné slovo řekl i k firmě Huawei. Tuto společnost nepovažuje, podobně jako Němci, za hrozbu.

Výbušný Zeman: Naštve Západ, Číňany i USA. Nové prohlášení
Foto: Twitter J. Ovčáčka
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Před svou další cestou do Číny poskytl prezident Miloš Zeman rozhovor Čínské ústřední televizi (CCTV). Nikoli poprvé poznamenal, že stojí o to, aby se Česká republika stala součástí Nové hedvábné stezky, projektu, který by měl ekonomicky propojit Čínu se střední Asií a s Evropou. Přes Česko jako tranzitní zemi by zboží mohlo putovat do Německa.

Anketa

Je nastupující ministryně spravedlnosti Benešová nebezpečím pro českou demokracii?

11%
89%
hlasovalo: 9918 lidí

Pokud jde o dvoustranné ekonomické vztahy, Zeman čínské televizi oznámil, že je spokojen jen částečně. Nerozumí tomu, proč u nás Číňané neinvestovali více peněz.

„Spokojeni jsme například s tím, že mezi ČR a ČLR fungují čtyři letecká spojení a páté bude brzy zahájeno. To je historicky nejvyšší intenzita leteckého spojení, a já to považuji za vynikající. ČR se může stát něčím jako leteckým hubem pro Čínu v Evropě. Co se týče spolupráce s čínským bankovním sektorem, a tím nemyslím jen Bank of China, ale také další čínské banky, mohli bychom se stát i čínským ‚bankovním hubem‘ v Evropě. Byl jsem informován, že Bank of China plánuje poskytovat úvěry českým firmám. To také považuji za dobrý nápad. Pokud jde o čínské investice v Česku, musím říct, že ty zůstávají stále velmi, velmi nízké. A to mne pochopitelně mrzí. Nejsou mi přitom jasné konkrétní důvody. Vím, že CEFC měla v Číně problémy, za které však rozhodně nejsem zodpovědný. Setkám se s generálním ředitelem CITIC Group a opravdu velmi doufám, že investice skupiny CITIC v Česku budou úspěšnější. S úrovní investic ale spokojen nejsem a očekávám jejich zvyšování,“ pravil český prezident. 

„Asi víte, že tváří hokejového turnaje Zimních olympijských her v Pekingu v r. 2022 bude Jaromír Jágr, který mě doprovodí na nejbližší cestu do Číny. Víte také, že jsem podpořil technologickou firmu Huawei, když jsem zdůraznil, že jde především o normální obchodní soutěž a konkurenční boj a že chybí konkrétní důkazy, že by společnost Huawei představovala bezpečnostní riziko. Naopak bych firmu Huawei rád viděl jako velkého čínského investora, na kterého stále čekáme. Absenci velkých čínských investorů zkrátka považuji za skvrnu na česko-čínské spolupráci,“ pokračoval Zeman.

Pro tvrzení, že firma Huawei představuje riziko pro Česko a další země EU, neexistují podle Zemana seriózní důkazy. Spolupráci s firmou Huawei se nebrání ani Němci a další země EU.

„Naším zájmem je, aby EU a Čína byly propojeny. Už jen proto, že USA zahájily obchodní válku hned na dvou frontách, čínské a evropské. Já dlouhodobě odmítám jakékoli obchodní nebo celní války, sankce a další formy ekonomické diskriminace,“ zdůraznil prezident.

Hlubší česko-čínské spolupráci podle prezidenta nic nebrání, ani kulturní bariéry, ani ekonomické bariéry. Spolupráci podle něj brzdí snad jen byrokratické bariéry, které se snad podaří odstranit. Ekonomická spolupráce Číny, EU a USA povede podle prezidenta k tomu, že globální ekonomika poroste. Pokud bychom této spolupráci kladli do cesty překážky, neprospělo by to prý nikomu.

Zeman se domnívá, že by politici měli působit jako lobbisté, co nejdůrazněji podporující zájmy svých národních firem. A politici všech zemí musí vytvářet podmínky pro co nejhladší mezinárodní obchodní vztahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…