Vychází čítanka romské literatury. Učitelům poradí, jak dětem přiblížit odlišnou kulturu

07.12.2013 14:11

Vyšla čítanka romské literatury s názvem ROZUMMĚNÍ. Vedle příběhů romských autorů v češtině a romštině obsahuje i metodiku pro učitele, jak všem dětem přiblížit romskou kulturu. Publikaci, která je volně ke stažení na webu, vydalo romské nakladatelství KHER. Chce tak romské děti přivést k jejich původnímu jazyku a nabídnout jim pozitivní vzory romských osobností. Nakladatelství to uvedlo v tiskové zprávě. Kniha vznikla díky dotacím Ministerstva školství na podporu začleňování romských žáků.

Vychází čítanka romské literatury. Učitelům poradí, jak dětem přiblížit odlišnou kulturu
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Romský festival v Chanově

„ROZUMMĚNÍ reaguje na absenci romské literární tvorby ve výuce na českých školách a upozorňuje především na možnosti, které její zařazení do výuky nejen romských žáků může nabízet," vysvětluje tvůrce čítanky Lukáš Houdek. Publikace nabízí kantorům návody, jak v hodinách pracovat s romštinou, tímto jazykem totiž už většina romských dětí nemluví.

Kniha obsahuje texty devíti romských autorů včetně medailonků těchto spisovatelů. „Práce s texty romských spisovatelů poskytne těmto žákům přirozené romské hrdiny, s nimiž se budou moct identifikovat," myslí si autoři. Texty jsou ke stažení i ve formě audionahrávek, k příručce vznikly také videoklipy.

Spolu s čítankou budou probíhat semináře pro učitele

Na vydání čítanky naváže série workshopů pro učitele, aby se naučili, jak knihu používat ve výuce. Nakladatelství KHER vzniklo v roce 2012 za účelem rozvoje literatury Romů. Kromě čítanky vydalo sborník pohádek romských autorů Otcův duch či novelu Listopad spisovatelky Ireny Eliášové. Do konce roku má vyjít také sborník etnomuzikologických textů Tóny z krajů.

Ministerstvo školství umožňuje vyučovat romštinu jako nepovinný jazyk. Školy to ale nevyužívají, musely by dát dohromady nejméně sedm zájemců o výuku. Podle zjištění České školní inspekce z minulého školního roku má tematiku romské kultury a dějin zařazenou do výuky 46 procent základních škol. Nejčastěji se o tomto tématu baví při dějepise, občanské výchově nebo češtině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…