Vychází nová kniha Michaila Gorbačova. Západní politici ale ať prý raději nečtou

12.09.2015 21:14

Někdejší sovětský vůdce Michail Sergejevič Gorbačov sepsal ve svých čtyřiaosmdesáti letech autobiografickou knihu nesoucí název „Nové Rusko“ a není to nijak veselé čtení. Někdejší miláček Západu poukazuje na slabost Evropy a vychvaluje ruského prezidenta Vladimira Putina. O Gorbačovově knize informoval server německého deníku Bild.

Vychází nová kniha Michaila Gorbačova. Západní politici ale ať prý raději nečtou
Foto: tan, breaknews.com
Popisek: Michail Sergejevič Gorbačov, bývalý sovětský komunistický politik

„Spíše než aby se Evropa rozvíjela v globálním světě, stala se dějištěm politických nepokojů, soutěží se o sféry vlivu a vede se vojenský konflikt,“ naráží „Gorbi“ na dění na Ukrajině. EU je už dnes politicky velmi slabá a podle autora knihy do dvaceti let toto uskupení ztratí i svou ekonomickou sílu.

Evropa dělá chybu, když se spoléhá na roli evropského, ba dokonce světového policisty, kterou si osvojily Spojené státy skrze NATO. Napomohlo tomu i rozšíření aliance, k němuž došlo v době, kdy státy střední Evropy nebyly nijak ohroženy. Rozšíření NATO naopak ohrozilo Rusko, alespoň podle Gorbačova. „Rozšíření NATO otřáslo základy evropského řádu,“ konstatuje někdejší sovětský vůdce. 

Celý text najdete zde

Kritická slova zazněla také na adresu Ruska, přesněji řečeno na adresu již zesnulého exprezidenta Borise Jelcina, který podle Gorbačova vedl Rusko tak špatně, že vydláždil cestu dnešnímu autoritářskému režimu Vladimira Putina. Toto autoritářství Putinovi vyčítá jako chybu, avšak na druhé straně oceňuje jeho rozhodnost a sílu vůle. „Je nejvyšší čas, aby Západ pochopil, že každý tlak na Rusko nepřinese nic jiného než prospěch Rusku,“ píše Gorbačov.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…