Vychází nová kniha o Putinovi. S nadšeným doslovem od Jefima Fištejna

25.05.2016 15:35

V roce 2015 vydal americký historik a komentátor s polskými kořeny Walter Ze'ev Laqueur knihu o současném ruském režimu nazvanou Putin a putinismus: Rusko a perspektivy jeho soužití se Západem. Ta nyní vyšla v českém překladu a tak se můžeme dozvědět o tom, co vlastně putinismus představuje.

Vychází nová kniha o Putinovi. S nadšeným doslovem od Jefima Fištejna
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Ve své knize se Laqueur nevěnuje ani tak osobě Vladimira Putina, jako duchu současného Ruska a jeho příčinám, důsledkům a všemu, co je s ním spojené.

„Tato kniha je pokusem zhodnotit vyhlídky na budoucnost Ruska, a především rodící se ‚ruskou ideu‘ – nebo ideologii či doktrínu – nahrazující komunismus,“ píše autor v úvodu knihy. Rusko podle něj však bok po boku se Západem žít moc neumí.

„Země s velmi vysokou rozvodovostí, alkoholismem, potratovostí a široko daleko nejnižším věkem dožití, s pohanskými předsudky, s největší promořeností obyvatelstva virem HIV a s nejvyšším podílem dětí odložených v ústavních zařízeních,“ popisuje Rusko ve svém doslovu ke knize publicista Jefim Fištejn.

Laqueur, který je autorem mnoha knih o světových ideologiích, se v knize vydává na cestu ruskou tradicí, která vedla ke vzniku jeho současného postkomunistického režimu, jenž se odvíjí i od díla ruského filozofa Ivana Iljina, kterého Putin údajně velmi obdivuje.

Dozvíte se v ní mnohé informace o tom, jak funguje Putinova „řízená demokracie“, o ekonomických výhledech země, o tom, jak se Rusko snaží postupně „rehabilitovat“ svého někdejšího vůdce Stalina a jeho kult.

Laqueur v knize dále píše, že kdyby Rusko o Putina přece jen přišlo, jeho způsob vládnutí by zřejmě přetrval, jelikož je to prostě to, co si ruská veřejnost přeje. A nebrání se pro obhájení svých názorů sáhnout i do dávné minulosti.

Ve zkratce se tak jedná o důslednou sondu do mysli dnešního Ruska a jeho obyvatel, která se snaží uchopit a popsat celé jeho fungování, ať už se jedná o duchovní stav, propagandu, nacionalismus či spousty dalších faktorů, které ovlivňují ruskou realitu.

„Co se ale týká komplexního stavu dnešního Ruska, jde v případě Laqueurovy knihy o aktuálně možná nejlepší knihu na českém trhu. Nechybí v ní sarkastický humor, suchý racionalismus a drsná realističnost,“ píše spisovatel a recenzent Jan Lukavec.

Knihu přeložila Petruška Šustrová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…