Vychází vzpomínková kniha. Představuje Olgu Havlovou laskavě i bez iluzí

07.07.2013 20:57

Olga Havlová by se ve čtvrtek 11. července dožila osmdesáti let. Ačkoli zemřela před 17 lety, je pro mnohé lidi stále uctívanou ikonou. Její dlouholetá přítelkyně Anna Freimanová nyní vydává knihu, ve které na někdejší první dámu vzpomíná. Dílo s názvem Síla věcnosti Olgy Havlové je sborníkem vzpomínek, črt a rozhovorů, jejichž středem je tato osobnost.

Vychází vzpomínková kniha. Představuje Olgu Havlovou laskavě i bez iluzí
Foto: Člověk v tísni
Popisek: Letošní ročník Ceny Příběhů bezpráví je věnován památce paní Olgy Havlové

V rozhovoru pro on-line deník Týden.cz přišla řeč na to, jaké tři vlastnosti, nebo schopnosti, Freimanová na Olze Havlové nejvíce obdivovala. "S jakou elegancí a přirozeností zaplula 'Šplíchalka z Žižkova', která neměla žádné "formální" vzdělání, mezi pražskou intelektuální elitu šedesátých let a jak si v ní dokázala získat respekt. Pak určitě její 'parťáctví' směrem k Václavovi. I když to s ním často bylo hodně divoké, vždycky při něm stála... A za třetí je to nasazení s jakým uměla pomáhat, hlavně ve Výboru dobré vůle. A taky jsem vždycky oceňovala její smysl pro rodinu a pro kamarádství," říká Freimanová.

Uměla být ostrá

Ačkoli si z Olgy Havlové udělala část národa ikonu, která připomíná ctnostnou sochu, bývalá první dáma ale prý uměla být stejně "ostrá" jako její psi. To Freimanová potvrzuje. "Říkala, co si myslí, a nijak se s tím nepárala. Dám příklad. Dokázala být příjemnou, nenucenou hostitelkou - a u Havlů doma i na Hrádečku bylo pořád plno lidí - ale když nadešel čas končit - okamžitě sjednala klid, i když to mohlo někomu připadat příkré, nebo ostré, jak říkáte," popisuje editorka knihy vzpomínek na Olgu Havlovou a její kamarádka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…