Východ Ukrajiny odmítá přistoupit na mezinárodní dohodu ze Ženevy

18.04.2014 16:34

Proruští radikálové na východě Ukrajiny v pátek odmítli politickou dohodu o urovnání ukrajinské krize, které bylo dosaženo na čtvrteční ministerské schůzce v Ženevě. V ruskojazyčných regionech nejsou patrné žádné známky uvolnění, agresivně naladěné skupiny ozbrojenců se svých pozic nevzdávají. V Doněcké oblasti se separatisté naopak snaží zmocnit dalších měst, střety se během pátku odehrály v okolí dvou televizních vysílačů.

Východ Ukrajiny odmítá přistoupit na mezinárodní dohodu ze Ženevy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Představitel hlavní bašty proruských vzbouřenců, samozvané Doněcké lidové republiky, v pátek prohlásil, že okupované objekty povstalci vyklidí až po demisi kyjevské vlády. „Obsazené objekty by měl vyklidit každý, tedy i (premiér Arsenij) Jaceňuk a (úřadující prezident Oleksandr) Turčynov," řekl novinářům „lidový gubernátor" Doněcké oblasti Denis Pušilin. Novou ukrajinskou vládu podle něj ruskojazyčné regiony neuznávají a žádají referendum o sebeurčení.

Ženevské dohody podepsal Lavrov. My budeme bojovat až do konce, vzkázal lidový gubernátor

„Ženevské dohody podepsal ministr zahraničí Sergej Lavrov za Rusko, my budeme bojovat dál až do konce," řekl Pušilin na improvizované tiskové konferenci v obsazené budově doněcké oblastní správy, kde mu stáli po boku dva maskovaní ozbrojenci.

Své požadavky předložila i separatisty ovládaná oblastní správa v sousedním Luhansku. Zastupitelé žádají parlament a vládu, aby v nejbližších dnech uspořádaly na Ukrajině referendum o budoucím správním uspořádání a o statusu ruštiny jako druhého státního jazyka. Do 9. května by měla být vyhlášena amnestie, která by se vztahovala jak na povstalce, tak na příslušníky zásahových jednotek Berkut věrných bývalému režimu.

Povstalci z Doněcké lidové republiky v pátek ovládli město Siversk

Do rukou povstalců v pátek padlo desetitisícové město Siversk, které leží asi 120 kilometrů severně od Doněcka. Do města přijeli zástupci „Doněcké lidové republiky" a po delším vyjednávání bez boje převzali moc, oznámila ruská agentura ITAR-TASS. Policie prý přešla na stranu vzbouřenců.

Podle nepotvrzených zpráv přiletěla v pátek na neohlášenou návštěvu povstaleckého Doněcka bývalá premiérka Julija Tymošenko. Ve městě se sešla s představiteli organizací, které se stavějí proti spojení s Ruskem a žádají jednotnou Ukrajinu.

Ve snaze realizovat ženevské úmluvy v pátek ukrajinská vláda vypracovala návrh zákona o amnestii. Vztahoval by se na osoby, které dobrovolně odevzdají nezákonně získané zbraně a vyklidí okupované objekty. Jaceňuk v parlamentu vyjádřil naději, že zákon bude v co nejkratší době schválen.

V Kramatorsku a v Charkově se bojovalo o televizní vysílače

Komando ukrajinské tajné služby SBU dnes v Kramatorsku vytlačilo z místního radiotelekomunikačního centra separatisty a obsadilo televizní vysílací věž. Vzbouřenci se vysílacího zařízení zmocnili ve čtvrtek a zprovoznili dříve vypnutý příjem ruských televizních kanálů. Po dnešním zásahu SBU bylo ruské vysílání znovu vypnuto, oznámil list Ukrajinska pravda.

Boj o televizní signál se dnes rozpoutal i v Charkově, kde na televizní věž zaútočila skupina neznámých ozbrojenců. Podle mluvčí SBU Maryny Ostapenko se situace v Charkově rychle mění, útočníci odpojili vysílač od elektrické rozvodny a opakovaně se pokoušejí ho obsadit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…