Východní Německo: Lid promluvil. Vláda je zděšena

23.11.2016 13:22

Německý deník Die Zeit se obává nárůstu nacionalismu ve východní spolkové zemi Sasko. Nedávno publikovaná studie Nadací Friedricha Eberta ukazuje, že tamní obyvatelé mají v porovnání s průměrem značně radikální názory.

Východní Německo: Lid promluvil. Vláda je zděšena
Foto: bundeskanzlerin.de, tan
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová

Zatímco v celostátním měřítku považuje příliv cizinců za ohrožení Německa jen 18 %, v samotném Sasku tento názor sdílí 58 % lidí. Značný rozdíl panuje i v otázce, jestli by měli být muslimové vyjmuti z migrace směřující do Německa. V průměru tento názor zastává jen 16 % lidí, ale v Sasku je to téměř třikrát více. Sasové se také ve zvýšené míře domnívají, že Němci jsou obecně nadřazeni ostatním národům. Myslí si to 18 % z nich, což je více než dvojnásobek celostátního „průměru“.

Sasové jsou unikátní i v ryze politické oblasti. Plných 62 % z nich sdílí názor, že země potřebuje silnou vládu, která sjednotí národ. Zatímco celostátně s tímto postojem souhlasí jen 23 %. Jedenáct procent saských respondentů potom považuje diktátorský režim za „formu vládnutí, kdy stojí v popředí hájení národních zájmů“. To je dvojnásobek počtu respondentů ze všech spolkových zemí. Více než polovina obyvatel Saska také souhlasí s tvrzením, že je třeba rozhodněji hájit zájmy Německa vůči ostatním zemím.

Celý text v němčině najdete ZDE.

Přímo v Sasku zajišťovala průzkum společnost Dimap v období mezi srpnem a zářím. Osloveno v rámci průzkumu bylo asi 1000 respondentů starších osmnácti let. „Výsledky průzkumu jsou poměrně děsivé,“ cituje německý deník vyjádření saské ministryně školství Brunhild Kurth z CDU, která v reakci na průzkum navrhla jako první krok k nápravě zkvalitnění občanské výchovy v saských školách.

Výsledku průzkum také napovídají o tom, že Sasové jsou více než jiní obyvatelé spolkových zemí hrdí na místo, kde žijí. Plných 85 % respondentů souhlasilo s tvrzením, že Sasko může být hrdé na to, čeho zde bylo dosaženo po roce 1990. Zároveň si však téměř polovina z nich myslí, že sjednocení Německa s sebou přineslo i mnoho nových křivd. Vládnoucí politici to mají u voličů poměrně dobré. S premiérem Tillichem (CDU) je spokojeno 58 % Sasů a s vládou ještě o 3 % více. 

Přesto zůstává otázkou, jestli se současná koalice ve složení CDU–SPD udrží i po lokálních volbách v roce 2019. Do té doby sice ještě zbývá mnoho času, ale aktuálně by volilo CDU 34 % voličů a SPD jen 12 %. Mnohem lépe je na tom Alternative für Deutschland (AfD), jež by získala 25 % hlasů a v případě spolupráce s CDU by vznikla velmi silná a stabilní koalice. Naopak Die Linke oslabila na 16 % a Zelení se stále pohybují na asi 7 %.

Ambice AfD jsou ve Svobodném státě Sasko velmi vysoké, protože v příštím roce bude v celostátních volbách kandidovat za volební okrsek Saské Švýcarsko/Východní Krušné hory šéfka strany Frauke Petry. Pokud se podaří Alternative für Deutschland naplnit očekávání a ve volbách do Bundestagu uspět, patrně dojde k jejímu dalšímu posílení i „doma“ v Sasku. V takovém případě by se případná koalice s CDU po roce 2019 jevila jako zcela reálná varianta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…