Východní hranice kontinentu opět čelí rozpínavosti Ruska, varoval při pietě Kubera

21.08.2019 11:55

Vzpomínková akce u Českého rozhlasu k připomenutí památky obětí vstupu vojsk na území Československa začala kladením věnců. Následovaly projevy předsedů horní i dolní komory Parlamentu České republiky.

Východní hranice kontinentu opět čelí rozpínavosti Ruska, varoval při pietě Kubera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Jaroslav Kubera

„Rok co rok si připomínáme výročí tehdejšího vpádu sovětských vojsk na území Československa. Okupace i normalizace zůstávají mimořádně traumatizujícími zážitky,“ začal svůj projev ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. „Z tragické události srpna 1968 lze také vytěžit ponaučení. Náš národ z té doby temna nevychází jako poražený. Nezvaná okupační vojska nakonec opustila naši zemi tryskem,“ míní mimo jiné Zavoral. 

Následovala slova předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS). „Jsem přesvědčen, že okupace Československa patří k nejvýznamnější a nejsmutnějším výročím našich novodobých dějin,“ uvedl Kubera a hovořil o bezpečnosti naší země. „Východní hranice kontinentu opět čelí rozpínavosti Ruska, jih kontinentu čelí přívalu uprchlíků a západ čelí rozpadu jednoty evropských států,“ hřímal. „Abychom si uvědomili, jaké následky může mít tento proces, jsme zde,“ dodal.

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) se pak rovněž rozhovořil o významu dnešního dne. „U svobody slova končí svoboda jako taková. Jsme svobodní 30 let a přesto naše demokracie není dokonalá,“ míní Vondráček. „Svoboda nám dává právo mít různé názory, vlastenectví nás spojuje. Různost a jednotu, braňme je. Nenechme si nikdy vnutit jen jeden názor jako jediný správný a jediný možný,“ dodal. 

V Česku se dnes chystají desítky akcí, kterými si lidé připomenou okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968 a oběti demonstrací v srpnu 1969. Spolek Milion chvilek pro demokracii přichystal pochod Prahou, při kterém chtějí vzpomenout na potlačení demonstrací před 50 lety a také poukázat na současné politické problémy. 

Další akce se konají v desítkách měst ČR. Například v Lomnici nad Popelkou účastníci obdrží bílé látky rozměrů 60krát 100 centimetrů se jmény 137 obětí ze srpna 1968 a dalších pěti ze srpna 1969. S látkami nesenými před sebou se procesí vydá k Tyršovu parku. Piety chystají také třeba Liberec, Brno, Znojmo nebo Plzeň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…