Východoněmecké město chce zaměstnat české učitele němčiny pro běžence

02.03.2016 10:57

Saská Kamenice (Chemnitz) chce zaměstnat české učitele, aby naučili děti uprchlíků němčinu. Město se k tomuto kroku rozhodlo, protože se potýká s nedostatkem učitelů a zároveň se kvůli uprchlické krizi o několik set zvýšil počet dětí, které je potřeba vzdělávat. Dnes o tom informoval saský deník Freie Presse.

Východoněmecké město chce zaměstnat české učitele němčiny pro běžence
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Na německé straně Krušných hor se v uplynulém roce výrazně zvýšil počet běženců, kteří byli do oblasti umístěni. Mnoho z nich jsou rodiny s dětmi, které by měly v Německu nastoupit do škol. Před zahájením školní docházky však musí absolvovat intenzivní kurzy němčiny, aby se mohly do vyučování zapojit.

Saská Kamenice se ale zároveň potýká s nedostatkem učitelů. Město proto vypsalo nabídky zaměstnání na dobu neurčitou, kterými chce oslovit učitele němčiny z Česka. Radnice očekává, že by je zaměstnala už od začátku příštího školního roku.

Není jisté, zda bude náborová akce úspěšná

Vhodné kandidáty vidí město mezi absolventy Západočeské univerzity v Plzni. „Tato univerzita vzdělává učitele němčiny jako cizího jazyka v kombinaci s dalším vyučovacím předmětem. To je přesně ta kvalifikace, kterou potřebujeme,“ řekl Freie Presse Lutz Steinert ze saskokamenické agentury pro vzdělávání.

Podle německých odborníků však není jisté, nakolik bude náborová akce úspěšná. Podle nich je po učitelích němčiny velká poptávka i v Česku. Zájemce by navíc mohly odradit násilné incidenty proti běžencům, kterých v Sasku v posledním roce výrazně přibylo. Lákadlem však může být odměna za práci, která je v Německu výrazně vyšší než v Česku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…