Východoukrajinští povstalci chtějí vyvážet uhlí z Donbasu přes ruský přístav

20.02.2015 11:41

Černé uhlí vytěžené na Donbasu chtějí doněčtí separatisté vyvážet do severní Afriky, na Blízký východ a do Íránu. Agentuře rebelů DAN to dnes řekl Jevgenij Lavrenkov, který je v aparátu šéfa doněckých vzbouřenců Alexandra Zacharčenka odpovědný za strategický rozvoj. Uhlí by se mělo exportovat přes ruský přístav Taganrog, který je vzdálen asi 50 kilometrů od úseku hranice s Ukrajinou kontrolovaného separatisty.

Východoukrajinští  povstalci chtějí vyvážet uhlí z Donbasu přes ruský přístav
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Poznávací značka s vlajkou Luhanské národní republiky

Jevgenija Samochinová, ministryně hospodářství povstalecké vlády, ve čtvrtek podle Lavrenkova jednala o vývozu donbaského uhlí s íránskými partnery. "I oni jsou vystaveni embargu, takže s nimi snadno najdeme společnou řeč," uvedla Samochinová s odkazem na protiíránské embargo, jímž západní státy reagovaly na kontroverzní íránský jaderný program.

Přestože je část dolů poškozena, potřebné množství uhlí jsou prý separatisté schopni zajistit

V zónách východoukrajinského Donbasu ovládaných separatisty je řada velkých uhelných dolů. Přestože část z nich byla při bojích zatopena nebo poškozena, jsou prý separatisté schopni zajistit dostatečné objemy pro vývoz nejen do Íránu, ale i do států severní Afriky nebo na Blízký východ.

Za sovětské éry bylo v těchto zemích podle Lavrenkova vybudováno s pomocí SSSR nemálo hutí a elektráren, které jsou technologicky připraveny na využívání donbaského uhlí. Surovinu chtějí povstalci vyvážet přes ruský přístav Taganrog ve východním cípu Azovského moře. Ruské úřady tento projekt přijaly s pochopením, uvedl Lavrenkov.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…