Východoukrajinští separatisté budou jednat s Kyjevem jen přes ruské prostředníky

11.06.2014 17:50

Doněčtí vzbouřenci jsou ochotni jednat s Kyjevem pouze s ruským zprostředkováním. Po příletu do Moskvy to dnes prohlásil vůdce samozvané „Doněcké lidové republiky" Denis Pušilin. Rozhodnutí o nezávislosti je podle něj nezvratné, jednat prý lze pouze o humanitárních otázkách a odchodu ukrajinských vojsk.

Východoukrajinští separatisté budou jednat s Kyjevem jen přes ruské prostředníky
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Nastupující prezident Petro Porošenko děkuje lidu

Pušilin přiletěl do Moskvy kvůli účasti na dnešní demonstraci, která byla se souhlasem moskevské radnice svolána na podporu východoukrajinských separatistů. Mítinku, kterého se má podle organizátorů zúčastnit na 1500 lidí, budou jako hosté přítomni zástupci vzbouřenců z Doněcké a Luhanské oblasti.

Pušilinova „lidová republika" chce s kyjevskou vládou vyjednávat o vytvoření humanitárních koridorů pro evakuaci civilistů, o výměně zajatců a o odvolání „okupačních vojsk," jak doněcký předák nazývá jednotky ukrajinské armády operující na východě. Vyhlášení nezávislosti „lidových republik" v Doněcku a Luhansku podle Pušilina předmětem jednání být nemůže.

Rusko by podle Pušilina mohlo na východ Ukrajiny vyslat mírové jednotky. „Nevěříme prohlášením (prezidenta Petra) Porošenka o ukončení bojových akcí do konce týdne. Není to nic než populismus," řekl Pušilin novinářům. „Po tolika úmrtích a po násilnostech ve Slavjansku, Kramatorsku, Oděse či Mariupolu nemá smysl hovořit o jednotné Ukrajině," prohlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…