Východoukrajinští separatisté prý příměří nerespektují

21.06.2014 11:31

Ukrajinští pohraničníci tvrdí, že proruští separatisté na východě země neberou ohled na jednostranné příměří vyhlášené v pátek ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. V noci na dnešek prý minomety zaútočily na jejich stanoviště a zranili tři vojáky. Informovala o tom dnes agentura AFP.

Východoukrajinští separatisté prý příměří nerespektují
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Nastupující prezident Petro Porošenko děkuje lidu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pátek oznámil začátek týdenního jednostranného příměří na východě země. Dočasný konec ozbrojených akcí ukrajinské armády má umožnit rebelům složit zbraně. Prezident ale také upozornil, že vládní síly se budou bránit, pokud se dostanou pod palbu separatistů.

Rusko: Ukrajinci ostřelovali hraniční přechod a těžce zranili našeho celníka

Už v pátek obvinilo Kyjev z porušení čerstvě vyhlášeného příměří Rusko. Podle ruské strany byl explozivní municí ostřelován ruský hraniční přechod Novošachtinsk. Střelba prý způsobila škody a těžce zranila jednoho pracovníka celnice.

Povstalci na východě Ukrajiny dali najevo, že se budou snažit příměří zpochybnit, a dožadují se stažení ukrajinské armády z území, která si přisvojují. Negativní postoj k Porošenkovu kroku, který by měl být prvním bodem realizace jeho mírového plánu, už projevila i Moskva. Tisková služba Kremlu uvedla, že oznámené příměří spíše vypadá jako ultimátum dané povstalcům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …