Výchovná facka malému dítěti? Bude zakázána

03.03.2012 18:38

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková plánuje zákonem zakázat tělesné tresty pro děti mladší pěti let. Češi přitom obecně považují pohlavky, facky či naplácání na zadek za běžné formy výchovy. Jen 12 procent rodičů své potomky nikdy neuhodilo.

Výchovná facka malému dítěti? Bude zakázána
Foto: rep
Popisek: Romské děti si hrají na hřišti

Tři pětiny rodičů své děti občas pohlavkují, fackují nebo jim třeba naplácají na zadek rukou nebo vařečkou. Oproti tomu 12 procent rodičů své potomky nikdy v životě neudeřilo. Tato data vyplynula z průzkumu agentury Median pro deník MF Dnes. "Moc jsme si na to zvykli, takže si ani nedovedeme představit, že lze dítě vychovávat jiným způsobem," podotkla podle deníku Šimůnková.

Psychologové se proti tělesným trestům stavějí dlouhodobě. Plácnutí přes zadek je prý ještě tolerovatelný, facky a pohlavky už nikoli. "Pohlavek by se neměl vůbec používat. V afektu člověk neodhadne míru, navíc je to pro dítě ponižující," řekla dětská psycholožka Václava Masáková.

Trend nenásilné výchovy dítěte plánuje rodičům vštípit i vláda. Podle Národní strategie ochrany práv dětí by se brzy měla rozjet kampaň vybízející rodiče, aby používali jiné formy trestů. Psycholog Zdeněk Helus doporučuje například zákaz oblíbené činnosti.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…