Výčitka Sobotkovi od Kalouska: Na privatizaci OKD mi nejvíc vadí osud 40 tisíc bytů

01.09.2017 22:41

Téma OKD se dnes řešilo v pořadu Události, komentáře ČT24. Dnes totiž před soudem vystoupil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). O tématu hovořili Miroslav Kalousek (TOP 09), Vojtěch Filip (KSČM) a Jaroslav Zavadil (nestr. za ČSSD).

Výčitka Sobotkovi od Kalouska: Na privatizaci OKD mi nejvíc vadí osud 40 tisíc bytů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Sobotka před soudem, který řeší privatizaci OKD, odmítl, že by stát před 13 lety, kdy byl nynější premiér ministrem financí, prodal podnik pod cenou. Podle žalobců však přišla státní pokladna o víc než pět miliard.

„Já se opírám o to, co bylo řečeno. Že původní odhadní cena byla přes 2 miliardy a nakonec prodejní cena byla přes 4 miliardy. Ani ÚHOS nezpochybnil tuto druhou cenu. Ani Evropská komise neřekla nic, co by svědčilo o tom, že by se to prodalo za špatné peníze,“ sdělil Zavadil s tím, že se domnívá, že vše proběhlo v pořádku. „Podle mého názoru byla chyba ta, že se podnik napřed nerestrukturalizoval, ale hned se privatizoval,“ dodal.

O vině pak hovořil i Filip. „Vina je v tom, že se prodávalo. Protože je to strategický podnik, energetický, měl význam, má jej i nyní a bude mít i v budoucnosti. Akcie prodal i státní restituční fond. A to byla zásadní chyba. Stát si neponechal většinu. V tomto ohledu ti většinoví vlastníci, promiňte mi to slovo, vykradli ten podnik,“ dodal Filip.

„Když půjdeme do minulosti, ta zásadní chyba je, že se to znárodnilo. Kdyby se to za komunismu neznárodnilo, tak bychom to nemuseli prodávat,“ podotkl Kalousek. „Pokud soud prokáže, že se to skutečně prodalo levněji než mělo, budou viníci potrestáni. Co se týče odpovědnosti ministra financí, tak není jeho odpovědnost, aby prověřoval znalecký posudek,“ míní však Kalousek.

„Co bych panu premiérovi vyčítal na té privatizaci nejvíc, tak je těch 40 tisíc bytů. Tuhle věc, tu si měl ošetřit. Neměl ošetřenu smlouvu, kde sice existoval ústní slib, ale v té smlouvě to nakonec bylo úplně jinak,“ sdělil Kalousek. 

„Jestli byly špatně ošetřeny smlouvy, které se týkaly bytů, tak je to špatná vizitka. Já jsem ji neviděl,“ podotkl Zavadil. „To, co je v té smlouvě, naprosto neodpovídá politickému slibu,“ dodal Kalousek. „Ti lidé se mohou oprávněně cítit podvedeni a podvedla je sociální demokracie,“ míní současný předseda TOP 09.

A vyjádřil se k postavě Zdeňka Bakaly, který v minulosti věnoval finanční dar TOP 09 a ODS a Věcem veřejným. „Neměl jsem pocit, že by si pan Bakala koupil Věci veřejné či ODS. Nás si rozhodně nekoupil,“ bránil se závěrem této kauzy Kalousek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …