Vycucali jste si to z prstu, vzkazuje Ústavní soud Babišovu ministerstvu k nákupu vozů za miliony

12.06.2014 15:48

Ústavní soudci chtěli koupit nové vozy, ale úřednici Ministerstva financí řekli ne. Jde prý o příliš drahá auta. Brzy na to, ale přišla odpověď i ze sídelního města soudu - Brna. Ministerstvo financí prý ústavní soud dehonestuje, a to se nesluší. Zdá se navíc, že stávající automobily mají naježděno stovky tisíc kilometrů a bude třeba je nahradit.

Vycucali jste si to z prstu, vzkazuje Ústavní soud Babišovu ministerstvu k nákupu vozů za miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do budovy Ústavního soudu

„Nákup vozů byl plánován už loni, odložil se a nyní je vypsána veřejná zakázka, nikde není řečeno, že ta cena má být taková, jak ji prezentoval pan náměstek. Ústavní soudci mají k dispozici Škody Octavie, dvě limuzíny Audi, které máme, stály ve své době 2,2 miliónu korun a nyní mají najeto už přes 400 tisíc kilometrů,“ upozornil mluvčí soudu Ivo Pospíšil ve vyjádření pro Právo.

Ve světle těchto faktů Pospíšil také poznamenal, že si úředníci ministerstva „cucali informace z prstu a ústavní soud navíc poškodili nevhodnými výroky, které by mohly vést k dehonestaci instituce".

Hledá se sídlo pro NKÚ

Poslanci se mimo rozpočtu ústavních soudců a dalších institucí zabývali i situací v NKÚ. Nejvyšší kontrolní úřad na příští rok obdržel 507 milionů korun a prezident úřadu Miloslav Kala ujistil, že s touto sumou zvládnou jeho podřízení pnit všechny úkoly, které jim ze zákona náleží.

Nejvyšší kontrolní úřad se zřejmě také dočká nové reprezentativnější budovy. Nebude to však hned. Napřed se prý musí naplnit Centrální registr administrativních budov neboli CRAB. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) tuto databázi nedávno označil za další neefektivní systém ve státě a začal požadovat změny.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…