Vyčůranost! Bohumil Doležal se rozzlobil kvůli vyhnání sudetských Němců

18.05.2015 17:35

Politolog Bohumil Doležal píše na Svobodném fóru o odsunu etnických Němců v roce 1945–46. Odsun je prý slabé slovo, má se výstižněji používat slovo „vyhnání,“ které blíže popisuje tehdejší situaci, kdy byli zbaveni etničtí Němci nejen svých domovů, ale většinou i majetku. Mohl za to stresový zážitek ze druhé světové války, kdy tehdejší etničtí Němci solidarizovali s Hitlerem.

Vyčůranost! Bohumil Doležal se rozzlobil kvůli vyhnání sudetských Němců
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Bohumil Doležal

„Zbývá jen otázka, k čemu jsme se osvobodili, tj. jak jsme si pomohli,“ táže se ve svém textu Doležal. Po listopadové revoluci z roku 1989 prý toto téma bylo velmi diskutované, dnes už to s postupem času tak není. Z nedávného průzkumu veřejnosti 22 procent dotázaných prý souhlasí s odsunem, kdežto 32 procent s odsunem nesouhlasí, zbytek nedokázal odpovědět, což podle Doležala znamená, že nejspíš ani neví, oč jde.

Doležal zmínil komentář v časopise Reflex, který ho zaujal. V něm je popsáno, jak podstatná část obyvatelstva souhlasí s odsunem a dokonce většina politické elity také. Odsunem Němců jsme prý ale ukázali, že patříme spíše na Východ nežli na Západ. Tím, že jsme odsunuli Němce, jsme také údajně poskytli možnost vyhrát komunistům rok po válce.

Celý text zde

Doležal zásadně odmítá tvrzení novináře Petra Zídka v „Babišových novinách“, že Sudetští Němci do posledních dnů žijící z moci nacistického Německa zabíjeli své české a slovenské spoluobčany, a zároveň odmítá výzvu, že mají odpůrci odsunu argumentovat svůj postoj jiným možným tehdejším řešením této otázky.

Odmítavě se staví Doležal také k jednostrannému obviňování Sudetských Němců s tím, že i když je novinář Zídek označil za podporovatele hitlerovského režimu, který chtěl vyhladit židovskou populaci v Československu a také likvidovat český národ, musíme se zamyslet též nad našimi činy a „vyhnáním“ Sudetských Němců z jejich domovů. „Kdo chce, může se utěšovat, jací jsme proti Hitlerovi chlapíci,“ napsal Doležal.

Doležal označil tehdejší ústupky prezidenta Československa Edvarda Beneše za zcela zbytečné a nesmyslné, kdyby prý udělal i „desetkrát“ menší ústupky o deset let dříve, nějakou váhu by již měly.

Umělé přesídlování obyvatelstva podle Doležala považovalo za „pilíř stability“ jen impérium Stalinova Ruska, nikoliv Západ, jak to označil novinář Zídek. K uskutečnění celého odsunu Sudetských Němců jsme podle Doležala potřebovali pomoc Ruska. „Za ruskou podporu obnovy územní integrity ČSR a národnostní homogenizace obyvatelstva museli zaplatit rozsáhlými koncesemi v politice a v hospodářství obnoveného státu,“ napsal Doležal a dodal, že kvůli tomu vyhráli později komunisté, ztratili jsme svobodu a stali jsme se ruskou kolonií na příštích více než čtyřicet let.  

Měli bychom se prý zamyslet nad tím, zda jsme vše v historii udělali správně, a znovu ji přehodnotit. „V nepříjemném a bolestivém případě vyhnání sudetských Němců to znamená především odmítnout vyčůranou alibistickou ideologii, kterou se v posledních dvaceti letech pokoušela česká politika a čeští oficiózní historici vyhnání sudetských Němců ospravedlnit,“ napsal vyzývavě Doležal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…