Výdaje na obranu státu je nutné zvýšit, řekl Stropnický

26.05.2014 13:02

Čeští i evropští politici by měli podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) projevit odvahu a přesvědčovat lidi, že je potřeba zvýšit výdaje na obranyschopnost státu a celé Evropy a nehledět jen na volební preference. Tato myšlenka je podle něj občanům Evropy zvláště při přetrvávající ekonomické recesi cizí, řekl dnes při vystoupení v Brně na valné hromadě Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR.

Výdaje na obranu státu je nutné zvýšit, řekl Stropnický
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

„Ukrajina totiž stále zažívá přímé ohrožení a konvenční vojenský konflikt rozhodně není pasé, jak si mnoho lidí mohlo myslet. Je potřeba na to reagovat a mír není zadarmo," řekl Stropnický. Při svém působení na ministerstvu se snaží klást důraz na transatlantické spojenectví. „Vnímám, že USA trochu dochází trpělivost s laxností evropských států v přístupu k obraně," řekl. Nedávno se právě představitelé NATO vyjádřili konkrétně o laxním přístupu i z české strany.

Aby lidé změnili názor na obranné výdaje, je podle Stropnického úkol právě politiků. Připustil, že jde o roli nevděčnou, která nepřispívá ke zvýšení popularity.
Česko by podle ministra mělo podporovat tuzemský obranný průmysl, protože české technologie a výrobky stále patří ke špičce. „Díky nim si nás mohou naši alianční partneři vážit," podotkl Stropnický. Význam obranného průmyslu navíc podle něj v současné geopolitické situaci narůstá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…