Vydají Němci Alexandra Nováka? Česká strana dodala vše, co bylo potřeba, teď bude rozhodovat německá prokuratura

24.03.2017 9:39

Bývalý senátor za ODS Alexandr Novák se možná brzy vrátí do Česka, píše server Lidovky.cz. A možná znovu skončí za mřížemi. Bude se muset popasovat s obviněními v kauze ROP Severozápad. A nejen s nimi.

Vydají Němci Alexandra Nováka? Česká strana dodala vše, co bylo potřeba, teď bude rozhodovat německá prokuratura
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Někdejší senátor ODS Alexandr Novák

Alexandr Novák toho času čeká v německé vazbě, zda bude vydán do Česka. Do německé vazby se dostal po zatčení na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem. Tam Novák přiletěl z USA. Na letiště v Los Angeles ho podle všeho doprovodili američtí strážci zákona na základě žádosti českého ministerstva vnitra. Němečtí vyšetřovatelé chtěli dostat od svých českých kolegů nějaké informace, než se rozhodnou, zda bývalého českého politika vydají. Informace prý už dostali a teď je míč na německé straně.

„Čeští kriminalisté mají Nováka za jednu ze dvou hlavních postav, které v letech 2008 až 2011 určovaly účelové rozdělování dotací z programu ROP Severozápad. Podle žalobců je škoda 13,9 miliardy korun. Jsou to právě fakta k případu od českých úřadů, na které němečtí žalobci čekali. Vydání Nováka je v rukou Vrchního zemského soudu ve Frankfurtu nad Mohanem, tomu musí dát podnět frankfurtská generální prokuratura,“ píše server.

Celý článek naleznete zde

Jen není jasné, jaké informace Němci chtěli. Státní zástupce Tomáš Minx z Vrchního státního zastupitelství v Praze nebyl příliš sdílný. Je téměř jisté, že šlo o informace ke kauze ROP Severozápad. Česká policie v prosinci loňského roku přikročila k další vlně zatýkání. Mezi podezřelými trestně stíhanými osobami je právě i exsenátor Novák, který se podle všeho neměl k návratu do země.

Vedle kauzy ROP Severozápad si český soud posvítí na Nováka ještě v jedné kauze. V roce 2015 byl Novák na podmínku propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za přijetí úplatku ve výši 40 milionů korun. Soud v Chomutově teď může zkoumat, zda se Novák choval po propuštění na podmínku řádně a neporušil stanovená pravidla.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…