Vydali jsme se na hranice, kde česká policie chytá uprchlíky. A toto nám řekli místní

04.10.2015 20:00

REPORTÁŽ Na bývalé česko-rakouské hranice se vrátily kontroly, alespoň ty namátkové. Mohou za to problémy kolem uprchlické krize. ParlamentníListy.cz se vypravily podívat, jak vypadá situace na místě, kde dříve bývaly ostnaté dráty.

Vydali jsme se na hranice, kde česká policie chytá uprchlíky. A toto nám řekli místní
Foto: David Hora
Popisek: Na akci dohlížela policie

Policisté kontrolují hlavně větší hraniční přechody. Stálá hlídka tak stojí například na Dolním Dvořišti. Policisté prohledávají převážně kamiony, zda se někdo neukrývá v nákladním prostoru. Jejich kontrole ale neuniknou ani osobní automobily, hlavně ty, co mají větší kufr, nebo ztmavená okna. Řidičům malé zdržení a namátkové kontroly nevadí. Někteří s policisty dokonce i žertují. „Nevadí, proč by mi to vadilo. Já si rád popovídám,“ komentuje pro ParlamentníListy.cz se smíchem jeden z nich.

„Situace prostě taková je a já ji naprosto chápu. Slyšel jsem, že nějaké utečence už zadrželi,“ říká další řidič Petr Válek, kterému policisté prohlédli právě i zavazadlový prostor.

Kontroly provoz na bývalém hraničním přechodě nijak výrazně neomezují, tvoří se tady fronta maximálně několika aut. Namátkové prohlídky se navíc dělají pouze ve směru z Rakouska k nám. Podobně vypadá situace i na nedalekém bývalém hraničním přejezdu s názvem Studánky, ze kterého se jede z městečka Vyšší Brod.

Kontroly nevadí ani lidem, kteří dojíždějí každý den do Rakouska za prací. „Je to zdržení pár minut, někdy ani to ne. To se určitě vyplatí. Chápu lidi, kteří tady bydlí, že chtějí být v bezpečí a nakonec, to chceme i my všichni,“ říká Marika Petříková z Českokrumlovska.




Namátkové kontroly řidičů na česko-rakouské hranici (Foto: David Hora)

Chtějí ochranu hranic

Lidé, kteří bydlí v okolí hranic, by se prý rozhodně nebránili, kdyby se vrátily dřívější kontroly a klidně i celníci na hranice.

„Samozřejmě to neznamená, že bychom se tady zase zavřeli a nemohli bychom cestovat. Jen jsme se tady cítili mnohem bezpečnější dříve, protože teď si přejde hranice každý, kdo chce. A je naivní věřit, že by to ti imigranti vzali zrovna po hlavní silnici,“ přemýšlí o situacích u hranic jeden z místních chalupářů. Dodává, že si ještě pamatuje na ostnaté dráty a to že byla samozřejmě hrůza, ovšem to, co se děje ve světě dnes, není podle jeho slov hrůza o nic menší.

Větší ochranu hranic si žádají například i obyvatelé právě Dolního Dvořiště i se svou starostkou Helenou Panskou.

„Kvůli bezpečnosti bychom určitě chtěli uzavřít hranice,“ vyjádřila se pro ParlamentníListy.cz starostka a spolu s ostatními před několika týdny podpořila i akci, kdy Blok proti islámu se svými příznivci na několik minut symbolicky uzavřel hranice. A živý řetěz s nimi tehdy tvořili právě i někteří obyvatelé Dolního Dvořiště.

„Určité obavy tady mají všichni. Ihned upozorňují, když se tady objeví někdo, u koho mají podezření, že jde o nelegálního imigranta,“ říká i starosta Vyššího Brodu Milan Zálešák.

V síti kontrol už utečenci uvízli

Policie na jihočeských hranicích už několik utečenců zadržela. Jeden z takových případů se stal koncem září u obce Halámky na Jindřichohradecku. Policisté prohledali tehdy vůz s belgickou poznávací značkou, který řídil podle dokladů řidič z Iráku. Do České republiky přivážel z Rakouska dvě ženy a čtyři děti, také z Iráku.

„Řidič měl platný pas a povolení k pobytu v Belgii. Mimo řidiče však nikdo další z posádky doklady neměl. Podezření policistů, že jde o převaděče s „klienty“, se pak potvrdilo, když v kufru vozidla objevili další dvě děti. Všichni směřovali pravděpodobně do Belgie,“ sdělil tehdy tiskový mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Podobný případ měla policie i několik dní předtím přímo na Dolním Dvořišti. Tady zadržela dodávku, která přijela z Rakouska. Ve vozidle cestovalo pět mužů ze Sýrie.

„Pamatuji si dobu, kdy už kus před hranicemi stála taková dřevěná budka a v ní pohraničníci kontrolovali všechny, kdo jeli směrem na hranice. To je jistě přehnané, ale zcela otevřené a nehlídané hranice, jak se ukazuje, v dnešní době také prostě nejsou možné,“ souhlasí s hlídáním hranic další obyvatel Českokrumlovska Václav Dolejš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…