Vydavatelé rozdávali před budovou soudu Hitlerovy projevy

02.06.2014 14:19

Rozdáváním výtisků knihy projevů nacistického diktátora Adolfa Hitlera před budovou soudu v pondělí skončil první den procesu s vydavateli. Třem mužům hrozí za propagaci nacismu až deset let vězení. Původně chtěli knihy rozdávat všem účastníkům jednání přímo v budově, soudce Martin Hrabal jim to však zakázal a s bednami knih se ani nedostali přes justiční stráž. Jakákoliv distribuce u soudu je nepřípustná, zdůraznil Hrabal. Proces bude pokračovat 9. července.

Vydavatelé rozdávali před budovou soudu Hitlerovy projevy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Městský soud

Obžaloba konkrétně směřuje proti brněnskému vydavatelství Guidemedia etc, redaktorovi a překladateli knihy Pavlu Kamasovi, spolupracujícímu redaktorovi a grafikovi Lukáši Novákovi a autorovi komentářů k projevům Stanislavu Beerovi. Kamas a Novák jsou zároveň spolumajiteli vydavatelství.

Vydání historického materiálu není možné považovat za trestný čin

Tři obžalovaní v pondělí odmítli vypovídat, stejně jako v přípravném řízení. Vypovídal jen Tomáš Pecina, jenž zastupuje nakladatelství jakožto právnickou osobu. Připustil, že vydání projevů je propagací nacionálního socialismu - je to prý logické, jde-li o Hitlerovy myšlenky. Nacismus je však podle Peciny neexistující, mrtvá ideologie, poražená v roce 1945 na válečném poli.

Vydání historického materiálu nelze podle Peciny považovat za trestný čin. Zdůraznil právo veřejnosti na přístup k autentickým dokumentům, nezatíženým tendenční interpretací. "Je důležité, aby se každý mohl seznámit s tím, na čem nacistické hnutí spočívalo," řekl Pecina.

Komentáře v knize nepředstavuje ospravedlňování Hitlerových myšlenek, hájí se vydavatelství

Státní zastupitelství spatřuje v publikaci „Adolf Hitler: Projevy“ podporu a propagaci hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a popírání genocidy. Kniha vyšla v roce 2012 v nákladu 10.000 kusů, její spornou část představují zejména spojovací redakční texty mezi jednotlivými projevy, které musí soudce na žádost obhajoby při soudním líčení předčítat.

"Nikdo nepopírá, že Adolf Hitler řekl to, co řekl. Otázkou je to, zda je možné veřejně vyslovovat souhlas s těmito názory, ospravedlňovat jej, omlouvat jej nebo vysvětlovat, že on to ve skutečnosti myslel dobře," řekl žalobce Jan Petrásek. Vydavatelství trvá na tom, že komentáře nepředstavují žádné ospravedlňování Hitlerovy politiky a ideologie. "Podle mě státní zástupce bere drogy, jinak si to nedovedu vysvětlit," řekl Kamas.

Nakladatelství vydalo osm knih o nacismu a druhé světové válce

Obhajoba v pondělí opakovaně připomněla, že v minulosti před soudem v minulosti stanul také vydavatel Hitlerovy knihy Mein Kampf (Můj boj). Nejprve dostal podmíněný trest, nakonec jej ale Nejvyšší soud v březnu 2005 zprostil viny. Podle obhajoby je vydání Hitlerových projevů analogickým sporem, ovšem podle Petráska Mein Kampf vyšel bez komentářů, jako historický dokument - na rozdíl od Hitlerových projevů.

Nakladatelství Guidemedia etc zatím vydalo osm knih, všechny se týkají nacismu a druhé světové války. Publikace nesou například názvy Mírové dílo Adolfa Hitlera a Nezapomenutelná vlast Sudetenland. Nakladatelství samostatně publikovalo také program Hitlerovy strany NSDAP. Všichni tři aktéři kauzy už byli podle obžaloby soudně trestáni - jeden za výtržnictví a zkreslování údajů o hospodaření, druhý za krádež, třetí za ublížení na zdraví.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…