Vyděšený Sobotka se bojí soudu. Temné vysvětlení konce vlády

03.05.2017 7:01

Premiér Bohuslav Sobotka v úterý odpoledne ohlásil demisi celé vlády a šokoval tím i své nejbližší. Rozhodnutí podle všeho neprobíral vůbec s nikým a učinil jej hodně narychlo. Lidové noviny a Andrej Babiš nabízejí shodný výklad, co premiéra Sobotku tolik vyděsilo. Vůbec to prý není pěkné.

Vyděšený Sobotka se bojí soudu. Temné vysvětlení konce vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Oficiální reakce z ČSSD byly buď neutrální, nebo předsedovi vyjadřovaly podporu. Deník Právo cituje například pardubického hejtmana Martina Netolického uvedl "já krok pana premiéra velmi chápu, u mě stoupl v ceně". Netolický přitom patřil spíše k Sobotkovým kritikům. A ocenil jej dokonce i Jiří Zimola, který se nedávno rozešel se současnou  ČSSD a jako důvody uvedl právě chování Sobotkova vedení. "Jakkoliv může vypadat tento krok překvapivě a nečekaně, považuji ho za chlapský a zcela správný," řekl Právu.

Ministr bez portfeje Jan Chvojka uvedl, že tato vláda byla úspěšná prakticky ve všem, co si předsevzala, a proto chápe snahu premiéra, aby se nezapsala do dějin jako ta vláda, kde byl správcem kasy daňový mág.

To však byly pouze názory navenek, ve skutečnosti prý Sobotka tolik nadšení mezi straníky nebudí. Širší vedení ČSSD se sejde ve středu hned v půl sedmé ráno a očekává se, že ačkoliv představitelé strany navenek Sobotku podporují, na uzavřeném jednání mu řeknou svoje, a to pěkně od plic.

Především podle serveru Seznam.cz mnohé rozčílilo, že Sobotka ohlásil demisi celé vlády, aniž o tom komukoliv řekl, nemluvě o tom, že by to s někým konzultoval. „Toto je moje rozhodnutí jako předsedy vlády,“ řekl jednoznačně novinářům.

Zejména ministři a členové předsednictva strany se tak cítí být obejiti. A někteří rovnou s premiérovým krokem nesouhlasí. To je prý zejména případ ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové Tominové, která prý byla v úterý odpoledne mimořádně rozzuřená. Novinářům poskytla pouze stručné vyjádření: „Jsem velmi překvapená, nevěděla jsem to dopředu.“

Jeden z místopředsedů strany pak novinářům v úterý řekl: „Nevidím na tom nic pozitivního.“

VÍCE SI PŘEČTĚTE ZDE.

Lidové noviny spekulují, co Sobotku k tak zásadnímu a rychlému rozhodnutí vedlo, a proč jej ani ve straně nekonzultoval. Tři a půl roku mu přitom Babišův střet zájmů nijak nevadil. A přitom zmiňují vysvětlení, které prý šíří i Andrej Babiš.

Podle této verze se Sobotka velmi obává začátku soudu v kauze privatizace OKD. Sobotka, který v ní figuroval jako ministr financí, má u soudu vystupovat jako svědek. V roce 2004 však do vlády předkládal klíčové materiály.

Proto bývalí manažeři Fondu národního majetku a soudní znalec, kteří se budou z určení značně nevýhodné ceny akcií OKD (podle výpočtu státního zastupitelství měla státní kasa nevýhodným prodejem přijít o 5,7 miliardy korun) požadují jeho výslech a dá se očekávat, že pro tehdejšího ministra financí a dnešního premiéra vůbec nebude příjemný.

Navíc se dá čekat, že sama účast předsedy vlády u soudu v období těsně před volbami bude pro ČSSD i Sobotku samotného diskreditující.

Hnutí ANO přijímá rozhodnutí premiéra potopit celou vládu se směsí úžasu a pobavení. Novináři již v úterý zaznamenali žertovný pozdrav ministryně Karly Šlechtové ke kolegovi Danu Ťokovi „Zdravím, kolego v demisi“, a novinářům pak v duchu svého aktuálního zájmu o problematiku pohřebnictví sdělila, že premiér Sobotka si kope vlastní hrob.

SLEDUJTE VIDEO Politický analytik Erik Best naznačuje skutečné důvody, proč se ČSSD chce zbavit Babiše:

 

Předseda ANO Andrej Babiš nechal v obou denících patřících do holdingu Agrofert, Mladé fronty DNES i Lidových novin, otisknout celostránkový inzerát s vlastní fotografií se zalepenou pusou a jednoduchým dotazem: Proč? Babiš se dále ptá, čeho se ČSSD bojí, a odpovídá si, že nejspíš toho, že hnutí ANO příliš ví o jejích praktikách.

„O OKD, kde pan Sobotka se svými přáteli Bakalou a Pokorným připravili více než 43 000 hornických rodin o střechu nad hlavou a zničili celý region. O soudu v kauze OKD, kde má ČR škodu 6 miliard a pan premiér v tom hrál zásadní roli. O ovládnutí státních zástupců, aby se úplně zabránilo vyšetřování kauz ČSSD,“ vypočítává Babiš v inzerátu, načež občany vyzývá, aby mu psali, co si o tom myslí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…