Vydírat český stát? My takto nepřemýšlíme, zní z ruského Rosatomu

02.04.2021 9:35

O výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech mají zájem čtyři země. Francie, Jižní Korea. Rusko a USA. Američané zatím mlčí, ale zástupci firem z ostatních tří zemí, které mají zájem o dostavbu Dukovan, se rozhodli promluvit. Jihokorejci doufají, že český tendr na dostavbu elektrárny bude férový. Ruský Rosatom odmítá, že může vydírat český stát.

Vydírat český stát? My takto nepřemýšlíme, zní z ruského Rosatomu
Foto: cez.cz
Popisek: Jaderná elektrárna Dukovany

Český rozhlas informuje, že Francie, Rusko i Jižní Korea mají vážný zájem o výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Francouzi však upozorňují, že šest měsíců, které mají uchazeči dostat na vypracování nabídky, je příliš krátká časová lhůta. Vyslovují tak tentýž názor jako nedávno vyhozený vládní zmocněnec pro jádro Jaroslav Míl.

„Velmi důležité je, abychom od oficiálního spuštění tendru měli dostatečný čas na to zareagovat. Myslíme si, že adekvátní lhůta by byla dvanáct měsíců - to není ani příliš dlouhý ani příliš krátký čas. Samozřejmě se nakonec přizpůsobíme postupu, který si Česká republika a ČEZ zvolí. Ale Česko by se mělo ujistit, že dalo na podání nabídek skutečně dostatečný čas. Pokud by lhůta byla moc krátká, tak sice dostanete nabídky, ale kvalita těch nabídek nemusí být taková,“ uvedl viceprezident společnosti EDF Vakis Ramany, která má o výstavbu nového bloku zájem.

Pro společnost EDF je prý opravdu důležité, aby český stát přistupoval k zájemcům o dostavbu stejně. Po tomtéž volá i jihokorejská firma KHNP, která věří, že je schopna předložit opravdu dobrou nabídku.

„Jsme si opravdu jisti, že pokud bude nabídkový proces férový a transparentní, tak můžeme dát velmi konkurenceschopnou nabídku, založenou na našich zkušenostech a schopnostech. Věříme, že Česká republika je partner, kterému můžeme věřit,“ uvedl viceprezident společnosti Seung-Yeol Lim.

Z ruského Rosatomu pak zaznívá, že společnost v žádném případě nepředstavuje riziko pro bezpečnost České republiky. Ředitel středoevropské pobočky Rosatomu Zdeněk Šíma zdůraznil, že firma staví jaderné bloky v různých částech světa, tyto projekty běží a někde už jsou v provozu, takže není důvod myslet si, proč by Rosatom měl někdy v budoucnu kvůli dostavbě Dukovan vydírat český stát.

„My takto nepřemýšlíme, takto nefungujeme. Máme 35 bloků ve výstavbě po celém světě, takže naším přístupem není dělat si špatné vztahy se zákazníky. Nerozumíme těm úvahám. Ještě se nevypsalo ani výběrové řízení a už někteří lidé tvrdí, že se budeme uchylovat k arbitráži nebo vydírat český stát,“ uvedl Šíma.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…