Budeme se tady snažit dál žít, řekla nám v listopadu Češka, bydlící v Paříži v místě masakru. Teď po útocích v Nice už mluví trochu jinak...

17.07.2016 5:17

PŘÍBĚHY Obrovský strach a velká touha vrátit se domů už natrvalo, to cítí psycholožka a jógínka Petra Ogé. Modlit se k Bohu a zatím zde zůstat, tak smýšlí dobrovolník Petr Pijáček. Oba žijí ve Francii a ParlamentnímListům.cz se svěřili s osobními pocity po teroristickém útoku v Nice.

Budeme se tady snažit dál žít, řekla nám v listopadu Češka, bydlící v Paříži v místě masakru. Teď po útocích v Nice už mluví trochu jinak...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Všude vlají francouzské vlajky

„Už zase se tady vraždí, lidé mají pořád větší strach. Začínám stále vážněji přemýšlet, že se vrátím domů. Zase nový útok, zase nové oběti. Francie už není bezpečnou zemí,“ říká Petra Ogé, která je v Paříži cvičitelkou jógy a učí tanec, ale stále častěji jezdí na rodnou Moravu. Zpráva o zabíjení v jihofrancouzském městě Nice pro ni prý byla další výstrahou, že by v zemi galského kohouta neměla zůstávat.

Návrat pod Buchlov

Ve čtvrtek tam totiž Francouz tuniského původu Mohamed Bouhlela najel náklaďákem do lidí a zanechal za sebou čtyřiaomsdesát mrtvých a sto zraněných. „Je to ještě velmi čerstvé, uvidíme,“ dodává Ogé, která  má za manžela Francouze a v Paříži, nicméně nyní i na Moravě,  pořádá takzvané Ženské kruhy. Na nich by účastnice skrz tanec měly dojít k uvolnění těla i mysli.

Narodila se nedaleko hradu Buchlov, nejvýraznější dominanty moravského Slovácka. Žila v Chicagu, Londýně a dnes už šestým rokem bydlí ve městě nad Seinou. Tam také vystudovala psychologii na Univerzitě Paris René Descartes.

„Bydlíme hned za Bataclanem. Manžel slyšel veškerou střelbu. V noci mi volal. Měla jsem strach. Myslím si, že se to může opakovat. Budeme se snažit žít,“ řekla Parlamentním listům po loňských teroristických útocích v Paříži. Tehdy byla zrovna v Česku, jakož i nyní. Větší část roku nicméně působí ve Francii a pohár její trpělivosti prý začíná pomalu přetékat.

Spokojen v Taizé

„Slyšel jsem, co se stalo v Nice. To je hrůza, ten útočník opět posunul práh brutality. Zase tím o kus překonal mé obavy z radikálů,“ podotkl dobrovolník Petr Pijáček, který v současnooti žije v burgudské vesnici Taizé, kde je křesťanské ekumenické společenství klášterního typu založené v roce 1940. „Ekumena je křesťanský směr uvažování, který radí, abychom se přenesli přes staré malicherné sváry, spolupracovali a vnímali všechny jako členy jedné lidské rodiny,“ vysvěluje mladík z Vlčnova, který studoval sociální vědy v Hradci Králové a Brně.

Měsíc působil jako dobrovolník v uprchlické komunitě „džungle“ v přístavním městě Calais, ale nyní se opět vrátil do centra duchovního života a čeká na další misi. Modlí se k Bohu a jak sám říká, nemá přesný cíl, hledá smysl života. Je s tím ale spokojen, nic se nesmí uspěchat. I v Taizé se však objevily náznaky, že je Francie ve stavu ohrožení. Místní komunitu začali hlídat ozbrojení vojáci, aby byla v bezpečí. Pijáček k tomu nicméně dodává: „Žádný bezprostřední strach necítím. Jen je mi líto mámy, ta ho má za mě!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…